Pekina: Taivānai nav tiesību pievienoties ANO

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Taivānai nav tiesību pievienoties ANO, trešdien sacīja Pekinas amatpersona, vienlaikus ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens aicinājis uz lielāku Taivānas iekļaušanu ANO struktūrās.

Pekinas amatpersona šādu nostāju pauda pēc tam, kad Blinkens paziņojumā saistībā ar 50 gadiem, kopš ANO Ģenerālā asambleja nobalsoja par Pekinas uzņemšanu organizācijā un Taivānas izslēgšanu no tās, pauda nožēlu, ka Taivāna no pasaules skatuves tiek izslēgta arvien lielākā mērā.

"ANO ir starptautiska valdību organizācija, ko veido suverēnas valstis," preses brīfingā Pekinā sacīja Taivānas lietu biroja preses sekretārs Ma Sjaoguans. "Taivāna ir Ķīnas daļa."

Ķīnas Tautas Republika ir "vienīgā legālā valdība, kas pārstāv visu Ķīnu", sacīja Ma, mudinot politiķus Taibei atteikties no nodoma paļauties uz Vašingtonu neatkarības lietā.

Blinkens otrdien norādīja, ka "Taivānas nozīmīga līdzdalība ANO nav politisks jautājums, bet pragmātisks".

Starptautiskajai sabiedrībai sastopoties ar bezprecedenta daudzuma kompleksu un globālu jautājumu, ir kritiski svarīgi, ka visi dalībnieki sekmē problēmu risināšanu, arī Taivānas 24 miljoni iedzīvotāju.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

ASV, kas ir Taivānas lielākais militāro preču piegādātājs, ir apliecinājušas atbalstu Taivānai un arī kritizējušas Ķīnu. Pekina savukārt vaino spriedzes pieaugumā Vašingtonas politiku, tostarp ieroču piegādes Taivānai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu