Krievijas Komunistiskajai partijai septembrī notikušajās parlamenta un reģionālajās vēlēšanās bija labi rezultāti - tie varētu būt bijuši vēl labāki, ja vēlēšanās nebūtu notikusi plaša mēroga rezultātu viltošana. Vai komunistiem ir pa spēkam apvienot Kremļa oponentus un kopīgi stāties pretī prezidenta Vladimira Putina partijai “Vienotā Krievija”?

Vladimira Putina gāšana būs ļoti sarežģīts uzdevums. Ir sagaidāmas ar spēcīgākas režīma represijas, kas vērstas tieši pret komunistiem. Tomēr šāda pieeja arī rada riskus pašam Kremlim.

Fakts, ka Putins apgalvo, ka demokrātija Krievijā neesot mirusi, norādot uz “dzīvīgo opozīciju” kā pierādījumu, liecina, ka Putinu interesē vismaz izlikties, ka viņš nav novedis Krieviju totalitārismā.

Putins uzsver, ka viņš vēloties vienīgi stabilitāti. Tomēr tieši viņa režīms virza Krieviju uz arvien lielāku nestabilitāti. Ja Kremlis iedzīs kompartiju pagrīdē, līdzīgi kā tas ticis izdarīts ar liberāļiem, pieaugs sociālā sprādziena risks. Tomēr ja Kremlis nolems represijas nesākt, Krievijas komunisti, jā, komunisti, var kļūt par spēku, ar kuru Kremlim nāksies rēķināties.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X