VDD ir zināma publiski izskanējusī informācija par dabasgāzes iepirkumu Daugavpilī (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valsts drošības dienestam (VDD) ir zināma publiski izskanējusī informācija saistībā ar dabasgāzes iepirkumu Daugavpilī, aģentūrai LETA apliecināja dienestā.

VDD gan plašākus komentārus nesniedz.

Kā aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Sabiedrisko attiecību nodaļa, pašvaldības autonomā funkcijā ietilpst siltumenerģijas nodrošināšana. Tā ir privāto tiesību joma starp pašvaldību un pakalpojuma sniedzēju. Līdz ar to likums "Par pašvaldībām" neparedz šāda tipa līgumus pašvaldībai saskaņot ar VARAM.

VARAM paskaidroja, ka siltumenerģijas tarifu apstiprina regulators. Savukārt, ja ir aizdomas par nelikumīgām darbībām, tās jāvērtē tiesībsargājošām iestādēm.

Tikmēr Ekonomikas ministrijā (EM) pauda, ka ministrijas rīcībā nav detalizētas informācijas par šo "Daugavpils siltumtīklu" iepirkumu un līguma nosacījumiem, līdz ar to nav iespējams vērtēt, vai uzņēmums veicis kādas neatļautas darbības.

"Bet kopumā jāuzsver, ka Latvijā ir atvērts gāzes tirgus, kurā gāzi tirgot var Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) tīmekļa vietnē publicētie dabasgāzes tirgotāji. Ikviens dabasgāzes pircējs var izvēlēties savām vajadzībām piemērotāko tirgotāju un vienoties par cenu un piegādes noteikumiem. Publiskajā sektorā šī, protams, ir iepirkuma procedūra, lai izvēlētos saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu," norādīja EM.

Lai arī pilsētas pašvaldība paziņojusi, ka uzņēmums AS "Daugavpils siltumtīkli" noslēdza līgumu par dabasgāzes iegādi novembrī zemāk par biržas cenām, pilsētas mērs Andrejs Elksniņš (S) žurnālistiem nav atklājis līguma detaļas un piegādātāju.

Pašvaldībā šonedēļ skaidroja, ka, ņemot vērā noslēgto līgumu, novembrī siltumenerģijas tarifs pilsētā nepalielināsies un būs 56,96 eiro par megavatstundu. Par noslēgto līgumu sociālajos tīklos paziņoja arī pats Elksniņš, informāciju ilustrējot ar fotogrāfiju no Krievijas Enerģētikas nedēļas pasākuma, kas Maskavā notika šomēnes.

"Saprotamu iemeslu dēļ es nevaru komentēt, kā tika panākta līguma noslēgšana par cenu, kas ir zemāka nekā biržā," otrdien preses konferencē sacīja pilsētas domes priekšsēdētājs.

Pēc viņa paustā, dome un "Daugavpils siltumtīkli" turpināšot strādāt, lai arī decembrī siltuma tarifs pilsētā nepieaugtu. Tāpat uzņēmumam ir uzdots izvērtēt otras šķeldu katlumājas būvniecības iespējas, bet pilsētā uzbūvētā pirmā šķeldas katlumāja pašlaik darbojas testa režīmā.

Neatklāja Elksniņš arī dabasgāzes piegādātāju, aizbildinoties ar līguma nosacījumiem. "Nav svarīgi, kas ar ko noslēdza," komentēja pilsētas mērs, piebilstot, ka galvenais ir cena, par kuru līgums noslēgts.

Dome jautājumā par siltuma tarifiem esot nemitīgā saziņā ar SPRK un EM. "Darbs ar ministriju ir iespēja Daugavpilī izsludināt enerģētikas krīzi siltumapgādē," skaidroja Elksniņš. Šādu soli pašvaldība varētu spert, ja tarifs būs ap 100 eiro par megavatstundu, ko "iedzīvotāji nevarēs pavilkt ar saviem maciņiem".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu