Politiķis rosina uzspridzināt Kumbre Vjeha vulkānu (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vulkāns Kumbre Vjeha
Vulkāns Kumbre Vjeha Foto: Reuters/ScanPix

Jau vairāk nekā mēnesi La Palma salā plosās Kumbre Vjeha vulkāns. Lai beidzot atrisinātu problēmu, kāds politiķis no kaimiņu salas ierosinājis vulkāna krāterī iesviest spridzekļus.

Lavas plūsmas pamatīgi izpostījušas Kanāriju salu arhipelāgā esošo La Palma salu, iznīcinot simtiem ēku un lielas auglīgās zemes teritorijas. Kopš vulkāna izvirduma sākuma 19. septembrī no savām mājām padzīti jau aptuveni 7000 cilvēku.

Lai arī varētu šķist, ka vulkāna priekšā mēs esam bezspēcīgi, tomēr kaimiņu salas politiķis uzskata, ka vulkāna lavas plūsmas var savaldīt, vulkāna rīklē iemetot bumbas, vēstīts izdevumā "Newsweek".

Intervijā ar Kanāriju salu radio “Radio Faycán” politiķis Kazimiro Kurbelo teica: “Vai tad nav tādas lidmašīnas, kas lido un var nomest... mūsdienu tehnoloģijas ir ļoti uzticamas... un bum! Lava tad aizplūst citā virzienā. Varbūt tas ir vājprāts, bet man ir iespaids, ka no tehnoloģiju skatupunkta to vajadzētu izmēģināt.”

Ideja nav nemaz tik fantastiska, jo spridzekļu izmantošana, lai novirzītu lavas straumes, nav jaunums. Piemēram, 1935. gadā ASV armija ar spridzekļiem centās novirzīt Mauna Loa vulkāna lavas plūsmas Havaju salās. Lavas plūsma apstājās aptuveni nedēļu pēc spridzināšanas, tāpēc tika uzskatīts, ka misija ir izdevusies.

Tiesa, daudzi ģeologi un piloti bija skeptiski, sakot, ka lavas plūsma beidzās nevis spridzināšanas dēļ, bet gan dabiskā ceļā, kas vienkārši sakrita ar spridzināšanas laiku, vēstīts vietnē “National Geographic”.

Pagaidām nav zināms, vai vulkanologi un varas pārstāvji ņems vērā Kurbelo ieteikumu.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu