Lietuva no Baltkrievijas neielaistajiem migrantiem izdalīs humānās palīdzības pakas (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lietuva steidzami gādās, lai nelegālajiem migrantiem, kurus robežsargi neielaiž valstī pāri Baltkrievijas robežai, tiktu izdalītas humānās palīdzības pakas.

Tāds lēmums ceturtdien pieņemts pēc iekšlietu ministres Agneses Bilotaites un sociālās aizsardzības ministres Monikas Navickienes tikšanās ar valsts institūciju un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

Ņemot vērā, ka laika apstākļi pasliktinās, bet mēģinājumi šķērsot robežu atkal kļūst biežāki, Lietuvā neielaistajiem migrantiem tiks izsniegtas pakas ar sausās pārtikas devām, ūdeni un pirmās nepieciešamības precēm.

Līdz gada beigām paredzēts sagatavot 5000 paku no esošajām rezervēm un rīkot vajadzīgos publiskos iepirkumus. Paku komplektēšanai tiks izmantota arī migrācijas krīzes pārvarēšanai paredzētā starptautiskā palīdzība.

Kopš 3.augusta, kad saskaņā ar iekšlietu ministres rīkojumu Lietuvas robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, šķērsot robežu neatļautās vietās liegts kopumā jau vairāk nekā pieciem tūkstošiem ārvalstnieku, bet humānu apsvērumu dēļ Lietuvā ielaisti 156 ārvalstnieki. No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti gandrīz 4200 nelegālie migranti.

Kā norāda Iekšlietu ministrija, arī pašlaik robežsargi valstī neielaistajiem migrantiem pēc vajadzības dod līdzi pārtiku, ūdeni un sniedz nepieciešamo medicīnisko palīdzību, bet turpmāk humānā palīdzība būs sistemātiska un labāk organizēta.

"Mēs nevaram ļaut nelegālajiem migrantiem plūst uz mūsu valsti, tāpēc turpināsim līdzšinējo neielaišanas taktiku. Tomēr mums iespēju robežās jāsniedz palīdzība cilvēkiem, kuri šai nepateicīgajā situācijā nonākuši Baltkrievijas režīma dēļ. Ļoti ceram, ka arī Baltkrievijā strādājošās nevalstiskās organizācijas palīdzēs un aktīvi rīkosies, rūpējoties par migrantiem savā valstī, kas kļuvuši par instrumentiem režīma rokās," uzsvērusi Bilotaite.

"Nedrīkstam atstāt pie Baltkrievijas un Lietuvas robežas strupceļā nonākušos migrantus likteņa varā. Apvienojot valsts institūciju un nevalstisko organizāciju spēkus, mums par viņiem jāparūpējas un jāsniedz nepieciešamā humānā palīdzība. Migrantu vidū var būt arī mazaizsargātas personas, sievietes ar maziem bērniem, nepilngadīgie bez pieaugušo pavadības, cilvēki ar īpašām vajadzībām, kuriem var būt vajadzīga arī medicīniskā palīdzība," norādījusi Navickiene.

Izvērtējot pašreizējo situāciju un starptautisko pieredzi, Lietuvā arī ierosināts izveidot Migrācijas un patvēruma aģentūru, kas pārraudzītu visus ar bēgļiem un patvēruma meklētājiem saistītos procesus.

Tādas aģentūras darbojas daudzās Eiropas valstīs - Nīderlandē, Dānijā, Zviedrijā, Grieķijā, Kiprā un citur un parasti pakļautas iekšlietu vai migrācijas lietu ministrijai.

Šī aģentūra gādātu par migrantu uzņemšanu un reģistrāciju, viņu vajadzību apzināšanu, izmitināšanu un citiem praktiskiem jautājumiem līdz brīdim, kad viņi brīvprātīgi piekristu atgriezties savās izcelsmes valstīs vai viņiem tiktu piešķirts bēgļa statuss.

No 3148 nelegālo migrantu iesniegtajiem patvēruma pieteikumiem Lietuvas Migrācijas departaments jau izskatījis vairāk nekā pusi - 1853 pieteikumus, bet patvērumu Lietuvā nolemts piešķirt tikai sešiem cilvēkiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu