Komisija atbalsta likumprojekta izstrādi, kas paredz obligātu vakcināciju deputātiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Ābele, Saeima

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vairākums otrdien atbalstīja likumprojekta izstrādāšanu, kurā noteiktu deputātu pienākumu vakcinēties.

Kā norādīja komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP), likuma grozījumi paredzētu, ka deputāts, kurš neuzrādītu vakcinācijas sertifikātu, tiktu atstādināts no deputātu darba pienākumu pildīšanas un nesaņemtu atalgojumu.

Komisijas sēdē nenotika plašāka diskusija par to, kāds regulējums tiktu piemērots deputātiem, kuri nebūs vakcinējušies, bet būs pārslimojuši Covid-19. Par to lielāka skaidrība varētu būt pēc likumprojekta izstrādāšanas.

Likumprojekta izstrādi komisijas sēdē atbalstīja koalīcijas deputāti, savukārt

opozīcijas deputāti vai nu balsoja pret vai nepiedalījās balsojumā.

Sanāksmē tika uzklausīti arī tiesību eksperti, kuri norādīja, ka šādam likumprojektam nepieciešams leģitīmais mērķis. Atsevišķi juristi izteica nosacītu skepsi par šādu iespējamo regulējumu. Bijušais Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Gunārs Kūtris (ZZS) norādīja uz to, ka šāds likums varētu tikt apstrīdēts ST.

Kā ziņots, Saeimai būtu jāpieņem atsevišķs lēmums, ka parlamenta deputātiem jābūt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam, iepriekš sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Mūrniece norādīja, ka pēc Saeimas Prezidija lūguma ir saņemti tiesību ekspertu - parlamenta Juridiskā biroja, Jāņa Plepa un Kristīnes Līces - atzinumi, kuros norādīts, ka, lai attiecībā uz Saeimas deputātiem attiecinātu nosacījumu par vakcinēšanos, parlamentam par to būtu jālemj vēlreiz.

Gaidāmajā regulējumā varētu paredzēt līdzīgu principu kā valsts pārvaldes darbiniekiem, ka deputāts, kuram nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, nesaņem atalgojumu, pauda Mūrniece. Komentējot to, ka nevakcinētie un nepārslimojošie valsts iestāžu darbinieki nevarēs veikt darba pienākumus, Mūrniece norādīja, ka Saeimā būtu jādebatē, vai šādu ierobežojumu attiecināt arī uz deputātiem.

Kā skaidroja Saeimas priekšsēdētāja, atbilstoši ekspertu atziņām, neapstrīdamākais un skaidrākais risinājums būtu jauna likuma pieņemšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu