"Veselības centra 4" vadītājs: šobrīd ir tāpat kā karā; kamēr kāds dezertē, citi cīnās pirmajās rindās (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
"Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds
"Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds Foto: Ieva Čīka/LETA

Līdz šim no privātā sektora atsaukušies 85 darbinieki, kuri dosies palīdzēt slimnīcām tikt galā ar pārslodzi un Covid-19 izraisīto krīzi, LTV raidījumā "Šodienas jautājums" pavēstīja SIA "Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs un Veselības aprūpes darba devēju asociācijas valdes loceklis Māris Rēvalds.

Vaicāts par to, kā motivēt privātā sektora darbiniekus, Rēvalds sacīja, ka "neapšaubāmi par darbu ir jāmaksā, un, cik es zinu, šobrīd tiek runāts par motivācijas līmeņa paaugstināšanu - Veselības ministrija kopā ar valdību pie tā šobrīd strādā -, un, protams, šie darbinieki uzdod jautājumu - cik viņiem maksās?".

Viņš skaidroja, ka pēc plāna nav paredzēts, ka privātās nozares darbinieki dosies prioritāri uz Covid-19 pacientu nodaļām. Proti, šie darbinieki sākumā dosies aizvietot tos slimnīcu darbiniekus, kuri ir pārcelti no parastajām uz Covid-19 pacientu nodaļām.

Rēvalds arī sacīja, ka privātā sektora pārstāvji ir tikušies ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāvjiem, kā rezultātā esot apzināti darbinieki, kas varētu doties palīgā slimnīcām. Valdība arī izveidojusi regulējumu, kas paredz, ka šie darbinieki varēs tādējādi īslaicīgi mainīt darbavietu.

Pēc Rēvalda paustā, tie darbinieki, kas strādāja privātajā sektorā un vienlaikus arī valsts sektorā, jau ir devušies palīgā slimnīcām.

Kopumā šajā sakarā Rēvalds izteicās, ka situācija ir dažāda un,

izmantojot kara analoģiju, atzīmēja, ka motivācijas līmeņi var būt dažādi, tāpat kā arī "karā mēdz būt dezertieri".

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) savukārt skaidroja, ka, atbilstoši ekspertu modeļiem smagākajā brīdī slimnīcās nonāks no 2500 līdz 3000 pacientiem, turklāt šī pārslodze varētu turpināties pat divus mēnešus.

Tādēļ arī šobrīd tiekot izvērstas gultas, taču tam būšot vajadzīgi papildu cilvēkresursi. Pavļuts pieļāva, ka daļa varētu būt no medicīnas studentu resursiem, kamēr vēl citiem būs jānāk no privātā sektora.

Līdz šim uz Veselības ministrijas aicinājumu brīvprātīgi pietiekties palīdzībai slimnīcās atsaukušās 520 personas, kas iespējams nebūs gana, tāpēc plānots publicēt vēl vienu uzsaukumu. Tāpat arī Pavļuts atzīmēja, ka cilvēkresursu ziņā, runājot par privāto sektoru, aizvien tiek risināti jautājumi saistībā finansēm, taču tie tikšot atrisināti turpmākās valdības sēdēs.

Jau ziņots, ka Covid-19 pacientu ārstniecībai slimnīcās kopējais nepieciešamais finansējums ir 6 554 812 eiro, otrdienas valdības sēdē pavēstīja Veselības ministrijas valsts sekretāre Indra Dreika.

No šīs summas 1 769 698,75 eiro nepieciešami skābekļa pieejamības nodrošināšanai slimnīcās, bet vēl 3 229 974,45 eiro - medicīniskajam aprīkojumam. Tāpat šajā gadā 86 569 eiro nepieciešami Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādēm, kamēr vēl 43 284 eiro atvēlēti šim mērķim nākamajam gadam.

Pēc Dreikas paustā, šajos līdzekļos nav iekļautas Jūras medicīnas centra un Ludzas veselības centra vajadzības.

Patlaban tiekot prognozēts, ka pie esošās tendences 6.novembrī stacionēto Covid-19 pacientu skaits sasniegs 2200 gadījumus, savukārt līdz 15.novembrim - 2900. Kā norādīja valsts sekretāre, vēl turpmākās divas nedēļas stacionēto Covid-19 pacientu skaits varētu turpināt pieaugt.

Līdz ar to Veselības ministrija aizvien izvērš gultu skaitu, pēc Dreikas vārdiem, paredzot, ka no 8. līdz 14.novembrim tas varētu sasniegt maksimālo apmēru - 2822 gultasvietas, savukārt līdz 15.novembrim - 3253. Pats augstākais gultasvietu apmērs varētu tikt sasniegts 1.decembrī, kad saskaņā ar ministrijas plānu, būs pieejama kopumā 3321 gultasvieta Covid-19 pacientiem. Patlaban valstī ir 2003 gultasvietas Covid-19 pacientiem.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu