Tigrai nemiernieku panākumu dēļ Etiopijā izsludina ārkārtējo stāvokli

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Etiopijas centrālā valdība otrdien izsludināja ārkārtējo stāvokli valsts mērogā uz sešiem mēnešiem, reaģējot uz Tigrai Tautas atbrīvošanas frontes (TTAF) nemiernieku gūtiem panākumiem.

Ārkārtējais stāvoklis ļauj ierīkot blokposteņus uz ceļiem, pārtraukt transporta kustību, noteikt komandanta stundu, kā arī armijai ieņemt noteiktus rajonus, informēja Ministru padome.

Tas arī ļauj bez tiesas ordera aizturēt jebkuru, kas tiek turēts aizdomās par sakariem ar teroristu grupējumiem.

Etiopijas varas iestādes pirms tam aicināja valsts galvaspilsētas Adisabebas iedzīvotājus uz savu dzīvojamo rajonu bruņotu aizsardzību.

Nākamo divu dienu laikā iedzīvotājiem savi šaujamieroči jāreģistrē policijā, sacīja Adisabebas pašvaldības ierēdnis, piebilstot, ka visi sabiedrības slāņi tiek aicināti sadarboties.

Etiopijas armija savā bruņotajā konfliktā ar TTAF pēdējo dienu laikā bija spiesta atstāt svarīgas pilsētas Amharas reģionā, kurš robežojas ar galvaspilsētu Adisabebu.

TTAF kopā ar Oromo Atbrīvošanas armijas (OAA) nemierniekiem ir guvusi pieeju vienai no svarīgākajām automaģistrālēm un tagad virzās uz Adisabebu.

ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša preses sekretārs pavēstīja, ka ANO vadītājs ir "ļoti nobažījies" par šo notikumu attīstību un ka

"Etiopijas un plašāka reģiona stabilitāte ir likta uz spēles".

ASV prezidents Džo Baidens vēstulē ASV Kongresam rakstīja, ka Etiopijas beznodevu tirdzniecības piekļuve ASV tirgum tiek apturēta cilvēktiesību "rupju pārkāpumu" dēļ. ASV otrdien ieteica saviem pilsoņiem nebraukt uz Etiopiju.

Etiopija pērnā gada novembrī izvērsa militāru operāciju Tigrai reģionā, cenšoties mazināt TTAF ietekmi, kas pārvalda šo reģionu un ir kritiski noskaņota pret centrālo valdību.

TTAF dominēja Etiopijā apmēram 25 gadus, līdz 2018.gadā par premjerministru kļuva Abijs Ahmeds.

Vadošu amijas locekļu pārbēgšana uz TTAF ir ļāvusi nemierniekiem īsā laikā gūt panākumus. Kopš augusta sākuma bruņotais konflikts no Tigrai reģiona ir izplatījies uz Afaras un Amharas reģioniem un novedis pie nopietnas humānās krīzes valsts ziemeļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu