Iespējams, pastāv cilvēki, kuri ir ģenētiski noturīgi pret SARS-CoV-2 (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Divi cilvēki ir 99,9% ģenētiski identiski viens otram. Īpašus mūs padara šis 0,1%. Tas nosaka visas atšķirības, sākot no izskata un beidzot ar noturības pakāpi pret dažādām slimībām.

Jo vairāk mēs uzzināsim par šiem īpašajiem gēniem un cilvēkiem, kuriem tie ir, jo labāk. Tādā veidā mēs varētu radīt medikamentus, kas atdarinātu dažādās ģenētiskās atšķirības.

Paturot to prātā, zinātnieki visā pasaulē meklē cilvēkus, kas varētu būt noturīgi pret SARS-CoV-2 vīrusu. Tādā veidā varētu izstrādāt zāles, kas potenciāli ārstētu Covid-19, vēstīts zinātnes izdevumā "Science Alert".

Lai arī mums nav daudz informācijas par šo iedzimto noturību pret slimībām, to skaitā arī Covid-19, tomēr tas nenozīmē, ka tā neeksistē. Zinātnieki piezīmē, ka reizēm inficējušās veselas mājsaimniecības, tomēr viens cilvēks palicis vesels. Par savādu izvairīšanos no saslimšanas ar Covid-19 ziņojuši arī citi cilvēki, kas bijuši ciešā saskarē ar slimniekiem vairākas reizes.

Pastāv daudzi nopietni pētījumi, kas aplūko šo fenomenu, tomēr rezultāti pagaidām nav pietiekoši skaidri. Pagājušajā gadā, piemēram, tika ziņots, ka cilvēki ar O asinsgrupu šķiet noturīgāki pret SARS-CoV-2 infekciju.

Pētnieki atklāj, ka būtu jāveic vēl daudzi pētījumi, lai noskaidrotu, kādas tieši ģenētiskās izmaiņas varētu padarīt cilvēku noturīgāku pret vīrusu. Pastāv dažas stratēģijas, kas to varētu palīdzēt izdarīt.

“Mūsu stratēģija būtu to indivīdu identificēšana, apkopošana un ģenētiska izpētīšana, kuri ir dabiski noturīgāki pret SARS-CoV-2 infekciju,” raksta pētnieki.

Ar vakcīnām, potenciālajiem medikamentiem un vīrusa labāku izpratni dzīve vismaz dažās pasaules vietās varētu atkal kļūt normāla. Tiesa, ir skaidrs, ka Covid-19 nekur nepazudīs vēl ilgi, liekot mums ar to iemācīties sadzīvot.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Immunulogy”.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu