Irāna: Ja Baidens nesniegs garantijas, kodolsarunas cietīs neveiksmi

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Urāna bagātināšanas rūpnīca Irānā. Ilustratīvs attēls.
Urāna bagātināšanas rūpnīca Irānā. Ilustratīvs attēls. Foto: HO / AFP

Sarunas par 2015.gada Irānas un pasaules lielvaru kodolpaktu cietīs neveiksmi, ja ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas nesniegs garantijas tam, ka Vašingtona paktu atkal nepametīs, trešdien paziņojis Irānas Augstākās nacionālās drošības padomes priekšsēdētājs.

"ASV prezidents, neesot pilnvarām, nav gatavs sniegt garantijas. Ja turpinās patlabanējais "status quo", sarunu rezultāts ir skaidrs," tviterī norādījis Ali Šamhani.

Sagaidāms, ka Irāna šonedēļ nosauks konkrētu sarunu atsākšanas datumu, kas atbilstoši Irānas vecākā sarunvedēja Ali Bageri-Kani teiktajam tiek plānotas novembra beigās.

Aprīlī Vīnē Irāna un sešas lielvaras sāka sarunas par pakta atjaunošanu, no kura iepriekšējais ASV prezidents Donalds Tramps pirms trim gadiem izstājās, vienlaikus nosakot Irānai smagas ekonomiskās sankcijas.

Sarunas tika apturētas pēc tam, kad Irānas prezidenta vēlēšanās jūnijā uzvarēja pret Rietumiem skeptiski noskaņotais Ebrahims Raisi.

Galvenās domstarpības Vīnē ir par Irānas prasībām, lai ASV sniedz garantijas, ka tās nākotnē atkal no kodolpakta neizstāsies.

ASV un Eiropas valstis mudina Irānu atgriezties sarunās, brīdinot, ka laiks iet uz beigām, jo Irānas kodolprogramma arvien vairāk attālinās no kodolpaktā noteiktajiem ierobežojumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu