Deputāti noraida opozīcijas iesniegtos priekšlikumus sociālo iemaksu reformai (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko Saeimas rudens sesijas atklāšanas sēdes laikā.
Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko Saeimas rudens sesijas atklāšanas sēdes laikā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vairākums piektdien noraidīja opozīcijas rosinātos uzlabojumus sociālās apdrošināšanas minimālo iemaksu reformai, kā arī priekšlikumus pārcelt laiku, kad reforma ir spēkā.

Deputāti un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāve Elīna Rītiņa komisijas sēdē vērsa uzmanību, ka attiecībā uz veikto reformu joprojām nav skaidrības par vairākiem svarīgiem jautājumiem, - gan par to, kāda summa darba devējiem būs jāmaksā, gan arī, kurš nodrošinās sociālās apdrošināšanas maksājumus izņēmumu grupām.

Labklājības ministrija (LM) plāno atsevišķi virzīt likuma grozījumus, lai sakārtotu kādus no neskaidrajiem jautājumiem, piemēram, par sociālo iemaksu regulējumu, ja darbinieks nestrādā bez attaisnojoša pamata, izrietēja no LM pārstāves paustā.

Komisijas vairākums noraidīja deputātu Ļubovas Švecovas (LPV), Jūlijas Stepaņenko (LPV), Edgara Tavara (ZZS) un Vjačeslava Dombrovska (R) atsevišķi iesniegtos priekšlikumus šajā jomā.

Atbalstu nesaņēma Švecovas un Stepaņenko priekšlikumi vairāku grozījumu spēkā stāšanos pārcelt uz 2022.gada 1.jūliju un 2023.gada 1.janvāri, lai novērstu konstatētās neskaidrības. Daļa no reformas gan jau stājās spēkā šogad 1.jūlijā.

Tika noraidīts Tavara priekšlikums noteikt, ka darba devējam nav pienākuma veikt sociālās iemaksas par laiku, kurā uz darba līguma pamata nodarbināts darba ņēmējs nav veicis darba pienākumus bez attaisnojoša iemesla. Attiecībā uz šo priekšlikumu LM plāno nākotnē piedāvāt savu risinājumu.

Tāpat atbalstu nesaņēma Zaļo un zemnieku savienības deputāta rosinājums paplašināt izņēmumu grupas, kurām nav jāveic minimālās obligātās iemaksas, iekļaujot tajā arī personas, kurām līdz vecuma pensijas atlikuši ne vairāk kā pieci gadi, personas ar III grupas invaliditāti un personas, kuras otra bērna vecāka algas nodokļu grāmatiņā ir reģistrēts bērns, kas nav sasniedzis triju gadu vecumu.

Priekšlikumi bija iesniegti grozījumiem likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kas ir valsts budžeta 2022.gadam saistītais likumprojekts.

Budžeta komisija šodien izskatīja 11 no 2022.gada budžeta pakotnes likumprojektiem un plānots, ka tā darbu pie saistītajiem likumprojektiem turpinās piektdien, 5.novembrī.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu