Par aicinājumu "likvidēt ķīniešus" apsūdzētais Endziņš pārsūdzējis viņam piespriesto cietumsodu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Niks Endziņš.
Niks Endziņš. Foto: Edijs Pālens/LETA

Par nacionālā naida kurināšanu sociālo tīklu platformā "Facebook" apsūdzētais Niks Endziņš ir iesniedzis kasācijas sūdzību par viņam piespriesto sešu mēnešu cietumsodu, ziņo Rīgas apgabaltiesa.

Tagad Augstākai tiesai būs jāvērtē, vai kasācijas sūdzība ir pamatota.

Iepriekš neminot personas vārdu, prokuratūra pavēstīja, ka vīrietis apsūdzēts par nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu sociālajā tīklā "Facebook", kā arī par huligānismu.

Saskaņā ar apsūdzību pagājušā gada 30.janvārī vīrietis savā dzīvesvietā uzņēma un vēlāk publicēja "Facebook" videoierakstu ar nosaukumu "Koronas vīruss ir Latvijā! Lūdzu, dalies un brīdini citus!".

Videoieraksts saturēja izteikumus, kuru paušanas veids ir cieņu aizskarošs un naidīgi vērsts uz nesaticības provocēšanu pret ķīniešu tautības cilvēkiem un Ķīnu kā valsti,

izsakoties, ka "ķīniešus un Ķīnu kā valsti vajag likvidēt un ķīnieši prot izgatavot tikai viltotas preces un viltotus mobilos telefonus".

Tāpat šajā videoierakstā viņš esot tīši izplatījis viltus ziņas par koronavīrusa Covid-19 izplatību Latvijas teritorijā. Minētais apgalvojums neatbilda patiesībai, jo konkrētajā periodā oficiāli netika reģistrēts neviens saslimšanas gadījums. Minētās bija viltus ziņas, kas saistītas ar veselības drošības apdraudējumu, rezultātā sabiedrībā tika radīts būtisks satraukums un nedrošības sajūta, kā arī traucēts Slimību profilakses un kontroles centra darbs.

"Apsūdzētais ar savām darbībām dezinformēja sabiedrību par faktisko situāciju valstī saistībā ar vīrusa izplatību,

tādējādi lika apšaubīt Slimību profilakses un kontroles centra un pārējo iesaistīto iestāžu kopējo darbību, mudinot domāt, ka sabiedrība netiek informēta un valsts slēpj no iedzīvotājiem nozīmīgu informāciju," norādīja prokuratūrā.

Lieta tika nodota Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai, kura Endziņu atzina par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 78.panta otrajā daļā un Krimināllikuma 231.panta pirmajā daļā. Saskaņā ar Krimināllikuma 52.pantu, soda izciešanas termiņā tika ieskaitīta Endziņa atrašanās apcietinājumā no pērnā gada 31.janvāra līdz pērnā gada 6.aprīlim.

Savukārt Rīgas apgabaltiesa skatot lietu apelācijas kārtībā Endziņu atzina par vainīgu nacionālā naida kurināšanā saistībā ar viņa ierakstiem sociālo tīklu platformā "Facebook", sodot viņu ar brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem.

Tiesa daļēji atcēlusi pirmās instances tiesas spriedumu daļā, ar kuru Endziņš tika atzīts par vainīgu Krimināllikuma 231.panta pirmajā daļā, proti par huligānismu.

Pārējā daļā pirmās instances tiesas spriedums atstāts negrozīts un ar to Endziņš atzīts par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 78.panta otrajā daļā, proti par naida kurināšanu un sodīts ar brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu