Portugāles prezidents atlaiž parlamentu un izsludina pirmstermiņa vēlēšanas

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Portugāles konservatīvais prezidents Marselu Ribelu di Souza ceturtdien paziņoja par parlamenta atlaišanu un izsludināja parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas 30.janvārī pēc sociālistu valdības ierosinātā 2022.gada budžeta noraidīšanas parlamentā.

Premjerministrs Antoniu Košta, kurš sarāvis saites ar galēji kreisajām partijām, kas bija viņu atbalstījušas kopš 2015.gada, jau ir apsolījis rīkot kampaņu par "pastiprinātu, stabilu un ilgstošu vairākumu", savukārt labējo opozīciju nomāc iekšējas domstarpības.

Budžeta noraidīšana "ir pilnīgi samazinājusi valdības atbalsta bāzi", bet 2022.gads būs "izšķirošs gads izturīgai izejai no pandēmijas un sociālās krīzes, kas mūs skārusi", televīzijas uzrunā paziņoja valsts galva.

Parlaments 27.oktobrī noraidīja budžetu, izdarot to pirmoreiz kopš Portugāles pārejas uz demokrātiju 1974.gadā.

Košta zaudēja dažu mazāku kreiso partiju atbalstu, kuras kopā ar opozīciju balsoja pret viņa ierosināto budžetu. Kreisās partijas bija uzstājušas, ka budžetā jāpievērš lielāka uzmanība sabiedriskajiem pakalpojumiem.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Portugālē bija paredzētas 2023.gada beigās. Balsojums pret budžetu nenozīmē automātiskas pirmstermiņa vēlēšanas, bet prezidentam kā krīzes moderatoram ir tiesības atlaist parlamentu.

Strupceļš pēc budžeta noraidīšanas neļāva premjerministram un prezidentam plānot, kā tiks tērēti Eiropas Savienības (ES) līdzekļi ekonomikas atveseļošanai no Covid-19 pandēmijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu