ASV izsludina $10 miljonu atlīdzību par Krievijas hakerus identificējošu informāciju (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

ASV Valsts departaments izsludinājis atlīdzību līdz pat 10 miljoniem dolāru par informāciju, kas palīdzēs identificēt ar Krieviju saistītā hakeru grupējuma "DarkSide" līderus.

Vēl piecu miljonu dolāru atlīdzība piedāvāta par informāciju, uz kuras pamata varēs aizturēt vai notiesāt grupējuma līdzzinātājus jebkurā pasaules valstī.

Grupējums "DarkSide" atbildīgs par izspiedējvīrusa uzbrukumu uzņēmumam "Colonial Pipeline", kā rezultātā 2021.gada maijā tas uz laiku pārtrauca ASV lielākā degvielas cauruļvada darbību.

"Piedāvājot atlīdzību, ASV parāda apņemšanos aizsargāt izspiedējvīrusu upurus visā pasaulē no kibernoziedzniekiem," norādīts paziņojumā ASV Tieslietu departamenta mājaslapā.

Atlīdzība tiek piedāvāta ASV Valsts departamenta Starptautiskās organizētās noziedzības atlīdzību programmas (TOCRP) ietvaros. Programmas mērķis ir organizētās noziedzības grupējumu iznīdēšana globālā līmenī. Līdz šim programmas ietvaros kopš 1986.gada pie atbildības saukti 75 starptautiskie noziedznieki un narkotiku kontrabandisti, bet atlīdzībās izmaksāti 135 miljoni dolāru.

"Colonial Pipeline" kiberuzbrukums

Šī gada 7.maijā uzņēmums, pa kura degvielas cauruļvadu tiek transportēti 2,5 miljoni barelu degvielas dienā jeb gandrīz puse no Austrumkrastā patērētā benzīna, cieta izspiedējvīrusa uzbrukumā - hakeri apgalvoja, ka nozaguši gandrīz 100 gigabaitus datu, un pieprasīja lielu izpirkuma naudu. Uzņēmums nolēma apturēt cauruļvada darbību. Tas atsāka darboties 14.maijā pēc apmēram piecu miljonu dolāru liela izpirkuma samaksāšanas hakeriem.

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) paziņoja, ka uzbrukuma vainojams grupējums "DarkSide", kas darbojas no Krievijas teritorijas. Lai arī netiek uzskatīts, ka "DarkSide" darbojās Krievijas valdības uzdevumā vai speciāli mēģināja paralizēt ASV enerģētikas infrastruktūru, kibernoziedzības jautājums kļuvis būtisks ASV un Krievijas savstarpējās attiecībās.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu