ASV lielākais degvielas cauruļvads cietis kiberuzbrukumā; paralizēta tā darbība (6)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV lielākais degvielas cauruļvads "Colonial Pipeline". Ilustratīvs foto.
ASV lielākais degvielas cauruļvads "Colonial Pipeline". Ilustratīvs foto. Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Izspiedējvīrusa uzbrukumā cietis ASV lielākais degvielas cauruļvads "Colonial Pipeline", kurā tiek transportēti 2,5 miljoni barelu degvielas dienā jeb 45 no Austrumkrastā patērētā benzīna un dīzeļdegvielas apjoma, vēsta raidorganizācija BBC.

Piektdien kiberuzbrukuma dēļ pilnībā tika bloķēta cauruļvada piekļuve internetam un joprojām turpinās mēģinājumi atsākt tā darbību. ASV valdība svētdien izsludināja ārkārtas situāciju, ļaujot 18 štatos ierobežotu laiku pārvadāt naftas pārstrādes produktus pa ceļiem.

Eksperti prognozē, ka pirmdien degvielas cenas paaugstināsies par 2-3%. Taču, jo ilgāk situācija netika atrisināta, jo smagākas sekas tas atstās.

Naftas tirgus analītiķis Gauravs Šarma raidorganizācijai BBC norādīja, ka liels degvielas apjoms esot iestrēdzis pārstrādes rūpnīcās Teksasā. "Ja tas nebūs atrisināts līdz otrdienai, gaidāmas lielas problēmas," viņš sacīja. "Vispirms sekas izjutīs Atlanta un Tenesī, bet pēc tam domino efekts sasniegs pat Ņujorku."

Vairāki informācijas avoti apstiprinājuši, ka par izspiedējvīrusa uzbrukumu atbildīgs kibernoziedznieku grupējums "DarkSide". Tas nozadzis gandrīz 100 gigbaitus "Colonial Pipeline" datu un draud tos nopludināt, ja nesaņems izpirkuma maksu.

Grupējums "DarkSide" darbojas kopš augusta. Tas apgalvo, ka ētisku apsvērumu dēļ neuzbrūk slimnīcām, veco ļaužu pansionātiem, izglītības un valdības iestādēm, kā arī daļu izspiestās naudas ziedojot labdarībai. "DarkSide" izvairās uzbrukt organizācijām postpadomju valstīs, kas varētu norādīt, no kurienes nāk paši hakeri.

"Colonial Pipeline" sadarbojas ar tiesībsargājošajām iestādēm, kiberdrošības  ekspertiem un Enerģētikas departamentu, cerot atjaunot pakalpojuma darbību.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu