ASV prezidentam Džo Baidenam ANO klimata konferencē (COP26) tiekoties ar pasaules līderiem, aktuāls ir jautājums - cik smagi ASV maigās varas tvērienu pasaulē ietekmēja iepriekšējais ASV prezidents Donalds Tramps. Nenoliedzami, Tramps sagrāva virkni demokrātijas normu, ko tagad ASV nākas atjaunot, tomēr Amerikas dzīvesveids joprojām ir daudz noturīgāks nekā daudziem pesimistiem labpatiktu uzskatīt.

Atšķirībā no stingrās varas atribūtiem (tādiem kā bruņotie spēki), daudzi maigās varas resursi ir atdalīti no valdības un tie turpina piesaistīt citus, neatkarīgi no politikas. Holivudas filmas un populārā mūzika uzskatāmi parāda, ka neatkarīgas sievietes vai iedrošinātas minoritātes var piesaistīt citus. Tāpat arī Amerikas dažādā un brīvā prese, ASV fondu labdarības centieni, kā arī brīvība iegūt zināšanas ASV universitātēs.

ASV uzņēmumi, universitātes, fondi baznīcas un protesta kustības attīsta paši savu maigo varu, kas var tikai nostiprināt citu cilvēku viedokli par ASV.

Lai arī miermīlīgi protesti var radīt maigo varu, grautiņi Kapitolijā ne tuvu nebija miermīlīgi. 6.janvāra notikumi bija biedējoša ilustrācija veidam kādā Tramps saasināja ASV politikas polarizāciju un kā viņš turpina to darīt, uzturot mītu, ka uzvara vēlēšanās viņam tikusi nozagta.

Šeit gan jāpiebilst, ka ASV arvien pieaugošu politisko polarizāciju pieredzēja jau krietni pirms Trampa ievēlēšanas 2016.gadā. Trampa jaunievedums bija naiva populisma izmantošana un pastiprināšana ar mērķi iegūt kontroli pār republikāņu partiju. Daudzi republikāņi Kongresā joprojām baidās iebilst Trampa meliem par 2020.gada prezidenta vēlēšanām. Par laimi, federālā līmenī daudzas štatu amatpersonas un likumdevēji stājās pretī Trampa mēģinājumiem piespiest viņus “atrast” viņam nozagtās balsis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X