TVNET skaidro: trešā vakcīna - kad un kuru potēt? (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcinācija. Ilustratīvs attēls.
Vakcinācija. Ilustratīvs attēls. Foto: Andrew Medichini/AP

No 9.novembra Nacionālais veselības dienests (NVD) pieņēmis lēmumu padarīt balstvakcīnas pieejamākas plašākam sabiedrības lokam. Kā skaidro NVD, lēmums pieņemts, balstoties uz Imunizācijas valsts padomes (IVP) rekomendācijām. 

Ko saka IVP?

IVP norāda, ka balstvakcīnu būtu jāsaņem visiem iedzīvotājiem vecumā virs 65 gadiem, sociālās aprūpes centru un pansionātu iemītniekiem virs 18 gadiem, un cilvēkiem vecumā virs 50 gadiem ar hroniskām slimībām, kas rada augstu risku Covid-19 slimniekiem.

Tāpat IVP uzsver, ka balstvakcinācija būtu jāsaņem tām personām, neatkarīgi no vecuma, kas vakcināciju pret Covid-19 pabeigušas ar vienu devu Janssen Covid-19 vakcīnu. Tādā gadījumā balstvakcinācija rekomendēta 8-12 nedēļas pēc pirmās devas vai vēlāk, un tā veicama ar Moderna vai Pfizer vakcīnu, vai alternatīvi ar vēl vienu Janssen devu. 

Vienlaikus IVP norādīja uz vairākām iedzīvotāju grupām, kuras var saņemt vakcīnu, proti, visi iedzīvotāji vecumā virs 50 gadiem, tāpat arī tie iedzīvotāji, kuri ir sasnieguši 18 gadu vecumu un kuriem ir kāda hroniska slimība, kas palielina risku inficēties ar Covid-19, vai kuri strādā profesijā, kas prasa ilgstošu saskari ar cilvēkiem, tostarp nevakcinētiem. Tajā pašā laikā IVP uzsver, ka, izvērtējot ieguvumus un riskus, balstvakcīnu nebūtu rekomendējams saņemt cilvēkiem zem 30 gadiem, kuriem nav nopietnu blakusslimību. 

Kas var saņemt trešo poti šobrīd?

Balstoties uz IVP sniegtajām rekomendācijām, Nacionālais veselības dienests 9.novembrī lēma padarīt balstvakcīnas pieejamākas plašākam sabiedrības lokam, proti,

visiem iedzīvotājiem vecumā virs 50 gadiem un visiem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu un kuriem ir hroniskas saslimšanas, kas palielina risku inficēties ar Covid-19, vai kuri nodarbināti profesijā, kas prasa ilgstošu saskari ar cilvēkiem, tostarp nevakcinētiem. 

Tāpat preses konferencē pēc valdības sēdes veselības ministrs Daniels Pavļuts atklāja, ka tuvākajā laikā tiks precizēts, kuru profesiju pārstāvjiem balstvakcinācija būs ieteicama. Vienlaikus politiķis norādīja, ka primāri vakcīnas jānodrošina visiem riska grupās esošajiem, kuri vakcinācijas kursu vēl nav sākuši vai kuriem to ir nepieciešams noslēgt.

Arī IVP rekomendācijās minēts atzinums, ka balstvakcinācijas programmas mērķis ir novērst hospitalizāciju, smagu saslimšanu un nāvi pret vīrusu visneaizsargātākajās iedzīvotāju grupās, proti, imūnsupresēti pacienti, iedzīvotāji vecumā virs 65 gadiem, sociālo un aprūpes centru pieaugušie pastāvīgie iedzīvotāji, pacienti noteiktā vecumā ar hroniskām augsta riska blakusslimībām.

IVP rekomendācijās arī pausts, kuriem cilvēkiem balstvakcīna nav nepieciešama. Tie ir iedzīvotāji, kuri pirms vai pēc Covid-19 pārslimošanas ir saņēmuši abas vakcīnas devas, tāpat arī tie, kuri inficējušies ar vīrusu pēc vienas Janssen vakcīnas devas saņemšanas, kā arī sasirguši starp abām vakcīnu devām.

Balstvakcīnai var pieteikties portālā Manavakcina.lv vai pa tālruni 8989 vai izmantot dzīvās rindas iespējas vakcinācijas centros, vakcinācijas punktos tirdzniecības centros un pašvaldību telpās, izbraukuma un mobilās vakcinācijas punktos. Balstvakcināciju ir iespējams saņemt arī vakcinācijas kabinetos ārstniecības iestādēs un pie ģimenes ārstiem.

Tāpat IVP apkopojis informāciju ar ieteikumiem, kuras vakcīnas vislabāk izmantot balstvakcinācijai. Apkopoto informāciju var apskatīt zemāk. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu