ES neprasa grozīt Lietuvas likumus, paziņo Viļņa (2)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite paziņojusi, ka Eiropas Savienības (ES) iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone neprasa grozīt Lietuvas pašreizējos likumus, kas ļauj robežsargiem atspiest atpakaļ Baltkrievijas teritorijā nelegālos imigrantus.

"Nebija pat runas, ka kaut kas varētu tikt atvieglots," komentējot ceturtdienas sarunu ar Jūhansoni, žurnālistiem pavēstīja Bilotaite. "Acīmredzot ir daži jautājumi, taču mēs neesam saņēmuši nekādas oficiālas vai neoficiālas prasības mainīt mūsu likumus."

Jūhansone "pauda atbalstu Lietuvai," norādīja ministre, piebilstot, ka "komisāre ir mūsu pusē, Lietuvas pusē".

"Kas attiecas uz tiesiskā regulējuma jautājumu, tika atzīmēts, ka tas (Jūhansones izteikumi) ir vispārējs paziņojums un ka pastāv debašu, dialoga nepieciešamība," izteicās Bilotaite.

Kā ziņots, tīmekļa izdevums "EUobserver" trešdien citēja Jūhansones teikto, ka, visticamāk, Eiropas Komisija (EK) pieprasīšot Latvijai, Lietuvai un Polijai izdarīt grozījumus likumos, kas ļauj uz robežas atspiest nelegālos imigrantus atpakaļ Baltkrievijā.

Lietuviešu amatpersonas gan norāda, ka drīzāk nelegālajiem imigrantiem tiek liegta iekļūšana Lietuvas teritorijā, nevis notiek to "atspiešana", kas, pēc zināmu aprindu domām, esot Eiropas Cilvēktiesību konvencijas pārkāpums.

"Mūsu pienākums (..) ir aizsargāt ES ārējo robežu, ko mēs arī darām, un mēs aizsargājam arī savu nacionālo drošību," uzsvēra Bilotaite.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu