Pētniece: Patvēruma jomā Latvijā pašlaik ir bankrots (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ieva Raubiško
Ieva Raubiško Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Pie Baltkrievijas-Latvijas robežas jau aptuveni trīs mēnešus uzturas migrantu grupa; daļa cilvēku no šīs grupas ielaisti Latvijā, lai tālāk tiktu nogādāti Irākā, portāla TVNET raidījumā "Pasaule kabatā" norādīja PROVIDUS domnīcas vadošā pētniece patvēruma un migrācijas jomā Ieva Raubiško.

"Mēs pašlaik nevaram pateikt precīzu šīs grupas dalībnieku skaitu, jo mums robežai nav pieejas, bet zinām, ka cilvēku skaits tajā ir vairāki desmiti," sacīja Raubiško.  "Daži no viņiem ir ielaisti Latvijā, lai varētu atgriezties Irākā. Šodien pat Irākā atgriežas ģimene, kurā ir vienpadsmit gadus vecs bērns, kurš arī pierobežā pavadīja aptuveni trīs mēnešus.

Mums ir šo cilvēku liecības. Viņi pārvietojas no vienas [robežas] puses uz otru. Viņi nakšņo šajā [Latvijas] pusē teltī. Viņi tiek ēdināti, bet ne vienmēr ēdiens ir silts. Tas tiek piegādāts reizi trijās dienās. Man ir konkrēts jautājums: kas un kad notiks ar šiem cilvēkiem? Kad tiks atrisināta viņu situācija? Šo cilvēku stāsts spilgti raksturo to, ka tiesības uz patvērumu viņu gadījumā netiek ievērotas. Šie cilvēki jau trīs mēnešus dzīvo necilvēcīgos apstākļos. Mūsu ieskatā viņiem pienāktos īslaicīga ielaišana Latvijas teritorijā, lai atrisinātu viņu situāciju: vai nu atgriešanās izcelsmes valstī, vai iespēja pieteikties patvērumam," tā Raubiško.

"Patvēruma jomā pašlaik ir bankrots," secina pētniece, "es sliektos apšaubīt, ka šie cilvēki, kas jau trīs mēnešus ir iestrēguši pierobežā, rada draudus Latvijas valstij."

Visu raidījumu skaties šeit.

Foto: Baltkrievijas-Polijas robeža 11. novembrī

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu