Būvnieku asociācija: Vakcinācijas prasības saasinās darbinieku trūkumu nozarē (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Būvnieku asociācija prasa atzīt par "force majeure" situāciju un apstākļus, kas būvniecībā izveidosies pēc 15.decembra, kad nevakcinēti vai Covid-19 nepārslimojuši darbinieki nedrīkstēs strādāt būvobjektos

Asociācijas pārstāvji skaidro, ka spēkā esošie līgumi, kurus patlaban izpilda būvnieki, ir noslēgti iepriekš, nezinot un nevarot paredzēt prasību pēc 15.decembra saskaņā ar valdības rīkojumu nepielaist pie darba būvniecībā darbiniekus bez derīga Covid-19 sertifikāta.

Valdība noteikusi, ka no 15.decembra darbiniekiem, kuri pilda darba pienākumus klātienē, nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Līdz ar to arī būvniecības nozares darbiniekus, kuriem nebūs Covid-19 sertifikāta, nedrīkstēs nodarbināt būvobjektā.

Latvijas Būvnieku asociācijas pārstāvji skaidro, ka vakcinācijas līmenis būvniecības uzņēmumos ir ļoti atšķirīgs - ir uzņēmumi, kuros ir vakcinēti visi darbinieki, un ir arī uzņēmumi, kuros vakcinēto darbinieku skaits ir zem 20%. Vidējais vakcinācijas līmenis būvkompānijās esot 70-75%.

Darbiniekus, kuriem līdz 15.decembrim nebūs derīga Covid-19 sertifikāta, vairākums būvuzņēmēju nesteigsies atbrīvot no darba, norāda asociācijas pārstāvji. Tomēr viņi prognozē, ka daļa nevakcinēto darbinieku papildinās bezdarbnieku rindas, daļa - dosies uz ārzemēm, kur varot strādāt ar negatīvu testu, bet lielākā daļa pāries ēnu ekonomikā.

Asociācija skaidro, ka būvniecībā darbaspēka trūkums ir sāpīga problēma jau kādu laiku. Tāpat jāņem vērā arī ikgadējā sezonālā darbinieku saslimstība, kas veido ap 10% darbaspēka trūkumu uzņēmumos. Vakcinācijas prasība šo problēmu saasinās tik ļoti, ka līgumu izpilde būs apdraudēta un nereti nebūs iespējama, sūkstas asociācijas pārstāvji. Viņi prognozē, ka būs objekti, kuros darbs apstāsies.

Asociācija prasību par Covid-19 sertifikātu visiem darbiniekiem būvobjektā uzskata par nesamērīgu.

Asociācija aicina Ekonomikas ministriju situāciju būvniecības nozarē atzīt par "force majeure" no 15.decembra attiecībā uz spēkā esošo līgumu, kas noslēgti līdz 9.oktobrim, izpildes termiņiem. Tādā veidā būvnieki vēloties sevi pasargāt no līgumsodu sankcijām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu