Ministrs: saglabājot modrību, atgriezties pie stingrākiem ierobežojumiem nevajadzētu (28)

CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Ieva Ābele, Saeima

Ņemot vērā, ka iepriekš pirmreizējās vakcinācijas pret Covid-19 apmērs bija ļoti augsts, patlaban vērojamā intereses par pirmajām potēm samazināšanās bija sagaidāma, preses konferencē pauda veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Vaicāts, vai netiek domāts par papildu pasākumu ieviešanu, lai celtu tieši pirmreizēji vakcinēto iedzīvotāju īpatsvaru, Pavļuts skaidroja, ka pašreizējie pasākumi, kuru mērķis ir celt pirmo devu apjomu, nav atcelti, turklāt aizvien tiek ieviesti papildu pasākumi, piemēram, prasība, ka pēc 15.decembra strādāt arī ārpus riska profesijām varēs tikai ar Covid-19 sertifikātu.

Tāpat spēkā ir vairāki stimulācijas pasākumi, kas domāti tieši pirmo pošu apmēra celšanai, atzīmēja ministrs.

"No otras puses, šis te pirmo devu kritums bija sagaidāms, ņemot vērā ļoti lielo apjomu, kas aizvadītajās trīs līdz četrās nedēļas pirmajās devās ir vakcinēts. Aptvere aug strauji (..), ir augsts aptveres līmenis - priekš mums noteikti, kā arī uz Eiropas vidējo rādītāju fona," skaidroja Pavļuts, norādot, ka, atskaitot pārslimojušos, cilvēku skaits, kas var tikt vakcinēts, sarūk.

Ministrs arī atklāja, ka būs personas, kuras neizdosies pārliecināt, tādējādi, raugoties kopumā uz pirmo pošu apmēra kritumu, šajā gadījumā vērā ņemami ir vairāki faktori vienlaikus.

"Līdz ar ko tas pamazām veido tādu mūsu prioritāšu papildināšanos ar balstvakcināciju - tas ir faktors, kuram mēs pievērsīsim vēl lielāku uzmanību," sacīja ministrs.

Kā vēstīts, Latvijā vakcinēšanās pret Covid-19 aktivitāte ar trešo poti jeb balstvakcīnu sāk tuvoties potēšanas ar pirmo devu aktivitātei, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Pirmdien potes pret Covid-19 saņēmušas vismaz 7900 personas, tostarp pirmo poti - 2046 cilvēki, bet vakcinēšanas procesu pabeidza 4136 cilvēki, tostarp 1104 cilvēki sapotēti ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, kam nepieciešama tikai viena deva, liecina NVD dati. Imunizācijas valsts padome gan arī pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" vakcīnu iesaka saņemt otru poti no "Pfizer" vai "Moderna".

Savukārt potēšanas apjomi ar trešo devu vairs īpaši neatpaliek no vakcinēšanas ar pirmo devi - vakar 1718 cilvēki saņēmuši Covid-19 potes papildu devu imunitātes nostiprināšanai. Visi minētie dati gan vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi. Vakcināciju veikušas 266 iestādes, bet visvairāk sapotēja "Veselības centru apvienība" un "Veselības centrs 4".

Pavļuts: Ja būsim modri, atgriezties pie stingrākiem ierobežojumiem nevajadzētu

Ja Latvijas būs "modra un uzmanīga" Covid-19 pārvaldības procesā, pie stingrākiem ierobežojumiem atgriezties nevajadzētu, pēc otrdien notikušās Ministru kabineta sēdes žurnālistiem sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš norādīja, ka valdība regulāri apskatīs saslimstības pieauguma projekcijas modeļus, pēc kuriem arī noteikti iepriekšējie stingrie ierobežojumi, un uz to pamata būs iespējams pieņemt pareizos lēmumus.

Veselības ministrs atzīmēja, ka par Covid-19 pārvaldības stratēģiju notiek Veselības ministrijas (VM) un citu nozaru ekspertu saruna.

"Speciālistu ieskatā, mums tiešām visvairāk un visrūpīgāk ir jāvērtē izmaiņas un dinamika inficēšanās gadījumu skaita ziņā. Es domāju, ka tas nevienu neizbrīna. Ja, piemēram, strauji - par apmēram 10% - pieaugtu inficēšanās gadījumu skaits, tas būtu nopietns brīdinājuma signāls un pamats diskutēt, vērtēt rīcību," pauda Pavļuts.

Viņš sacīja, ka šie dati būtu jāvērtē arī padziļinātāk, jo pēdējā laikā novērojama tendence, ka hospitalizēto īpatsvars no inficētajiem cilvēkiem sarūk, un tas varētu signalizēt, ka, pieaugot vakcinētu cilvēku skaitam un īpatsvaram Latvijā, riski slimnīcu turpmākai pārslodzei varētu būt mazāki.

Vienlaikus, lai gan pašlaik nekādu tāda veida indikāciju nav, "vīruss var mums gatavot arī kādus nepatīkamus pārsteigumus", sacīja Pavļuts, ar to dokājot jaunus Covid-19 paveidus. "Izslēgt tādu varbūtību nevar, ņemot vērā, ka pasaulē vēl arvien ir valstis un reģioni ar ārkārtīgi zemu vakcinācijas līmeni," sacīja amatpersona.

Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), komentējot jautājumu par valdības stratēģiju Covid-19 izplatības pārvaldībā, norādīja, ka kopumā plāns nav mainījies - stratēģijas pamatā nemainīgi ir vakcinācija.

Kā ziņots, nākamajā nedēļā valdības sēdē paredzami tiks prezentēti scenāriji Covid-19 saslimstības pieauguma gadījumā.

Valstī pirmdien, 15.novembrī, atcelts tā saucamais "stingrais lokdauns", kura laikā pamatā bija pieejami tikai pirmās nepieciešamības pakalpojumi, tika noteikta komandantstunda, kā arī izglītības iestādes strādāja attālināti.

No pirmdienas spēkā stājies jaunais regulējums, kas paredz lielāku brīvību pakalpojumu saņemšanā cilvēkiem ar Covid-19 sertifikātiem, komandantstundas atcelšanu, kā arī izglītības nodrošināšanu klātienē.

Epidemiologs: Lai izvairītos no inficēšanās ar Covid-19, veikalu rindās cilvēkiem jāievēro distance un jālieto sejas maskas

Lai izvairītos no inficēšanās ar Covid-19, stāvot rindās veikalos pirms sertifikātu pārbaudes, cilvēkiem ir jāievēro distance un jālieto sejas maskas vai respiratori, otrdien preses konferencē pēc valdības sēdes uzsvēra Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Runājot par infekcijas slimībām, kas izplatās gaisa pilienu ceļā, cilvēkiem atrodoties tuvu, nevar pilnībā izslēgt risku inficēties, atgādina infektologs. Cilvēkiem, kuri stāv rindā ārā, risks inficēties ir mazāks nekā tiem, kuri stāv rindā iekštelpās.

"Risku inficēties var mazināt, ja cilvēki ievēro distanci un lieto sejas maskas vai respiratorus, tādējādi apkārtējā vidē nonāk mazāks daudzums elpceļu izdalījumu. Tā cilvēki var mazāk pakļaut inficēšanās riskam citus cilvēkus," skaidro Perevoščikovs.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu