Zīle: ES reakcija uz pierobežā notiekošo ir lēna un novēlota (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "1:1"

"Eiropas Savienības institūcijas reaģē uz pierobežā notiekošo, taču reakcija ir lēna un novēlota," tā otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "1:1" izteicās Eiroparlamenta deputāts un ekonomists Roberts Zīle.

"Es saprotu, ka šīs sankcijas nenāk viegli. Bet ir saprotams, ka dažiem var rasties šaubas, cik šīs sankcijas ir stipras un kā tās nostrādā pašas pēc savas būtības. Kas mani vairāk mulsina ir tās domstarpības un pseidopolitkorektums, kas parādās saistībā ar Eiropas Savienības lomu fiziskas robežas izbūvēšanā un kas izpaužas vairākos politiskajos uzskatos, kurus pārstāv gan valdība, gan mani kolēģi no Eiropas Parlamenta. 

Tas neapšaubāmi būtu spēcīgs signāls - finansēt šo robežu un palīdzēt Polijai, Latvijai un Lietuvai šajā hibrīdkara uzbrukumā," tā Zīle. 

Zināms par 25 miljoniem eiro, ko teorētiski no Eiropas Savienības budžeta šim mērķim  varētu atvēlēt. Tomēr Polija esot definējusi, ka tai vajadzīgi vismaz 340 miljoni sava robežas posma izbūvēšanai un uzraudzīšanai. 

"Ir diezgan skaidrs, ka šai pieņemšanai [par ES finansējumu robežas izbūvei] nav juridisku šķēršļu," tā Zīle. 

Deputāts piebilst, ka Eiropas Komisijas prezidentei "būtu jāgrib pateikt", ka Eiropas Savienība finansēs žoga izbūvi uz Eiropas Savienības ārējās robežas.

"Viņai ir šīs tiesības, bet nepieciešama arī vēlēšanās. Ir beidzot jāpanāk šī politiskā griba," saka Zīle

Eiroparlamenta deputāts piebilda, ka Vācijai būtu neizdevīgi apturēt "Nord Stream 2" projektu. Vācijas regulatora šodienas lēmums atliks projekta atklāšanu maksimums uz četriem mēnešiem, norāda Zīle.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu