Foto, video Jauna sadursme uz Baltkrievijas-Polijas robežas (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Otrdien uz Baltkrievijas-Polijas robežas izcēlusies jauna sadursme starp Aleksandra Lukašenko režīma nosūtītajiem imigrantiem un Polijas spēkiem.

Polijas Aizsardzības ministrija ziņo, ka migranti ar akmeņiem apmētājuši Polijas robežu apsargājošos karavīrus un robežsargus. Tie reaģējuši ar asaru gāzi un ūdens lielgabalu.

Polijas policija paziņojusi, ka sadursmē nopietni ievainots policists, vēsta aģentūra AFP. Policistam trāpīts ar kādu priekšmetu, kas sviests pāri robežai, un trieciena rezultātā viņam, "iespējams, saplaisājis galvaskausa kauls", ziņo policija. Ātrā palīdzība ievainoto nogādājusi slimnīcā.

Baltkrievijas drošības spēki pirmdien eskortēja tūkstošiem migrantu uz slēgto Kuzņicas robežpunktu, vēsta Polijas amatpersonas.

Polijas Aizsardzības ministrija norāda, ka migranti esot izmantojuši Baltkrievijas dienestu dotas trokšņa granātas. 

BBC žurnālists Vils Vernons, kurš ziņo no pierobežas Baltkrievijas pusē, raksta: "Acīs kož poļu gāze."

Polijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka naktī no pirmdienas uz otrdienu četri Baltkrievijas karavīri esot mēģinājuši sabojāt uz robežas esošo žogu un piespiest 11 migrantus ieiet Polijas teritorijā. Polijas karavīri neesot pieļāvuši šo mēģinājumu.

Polijas Robežsardze otrdien ziņo, ka aizvadīto 24 stundu laikā fiksēti 224 mēģinājumi nelegāli šķērsot robežu. Kopš gada sākuma fiksēti vairāk nekā 33 000 šādu gadījumu, vēsta ziņu aģentūra PAP.

Lukašenko savukārt klāsta, ka migrantu krīzē uz robežas ar Poliju nedrīkst pieļaut sadursmes, vienlaikus peļot Poliju un Eiropas Savienību (ES), ka tās negrib ar Minsku meklēt kopīgus risinājumus krīzei.

"Mums šobrīd galvenais ir aizstāvēt savu valsti un savu tautu, nepieļaut sadursmes," otrdien sanāksmē par situāciju uz robežas sacīja līderis, vēsta oficiālā ziņu aģentūra BelTA.

"Es zinu, ka ir jau bijuši mēģinājumi nogādāt ieročus stihiskajā bēgļu nometnē. Tāpat kā provokācijas, kas var novest pie konflikta ar spēka lietošanu. To nekādā ziņā pieļaut nedrīkst. Nedrīkst, ka šī tā dēvētā problēma kļūtu par asas konfrontācijas izraisītāju," teica Lukašenko.

Lukašenko par krīzi pirmdien runājis ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli. Tā bija pirmā telefonsaruna ar kādu Rietumu līderi kopš pagājušā gada falsificētajām prezidenta vēlēšanām un masu protestu brutālās apspiešanas.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Eiropas Savienība apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu