Eiropas Savienībā pilnā sparā rit finanšu sistēmas reforma, kas skars arī ikvienu Latvijas iedzīvotāju: tiem, kam nepatīk maksāt nodokļus, būs grūti. Tiek plānota digitālā eiro ieviešana un stingrs kriptovalūtu regulējums, ir pieņemta jauna naudas atmazgāšanas novēršanas noteikumu pakete (Anti-Money Laundering Directive, AMLD), kas paredz arī anonīmu skaidras naudas maksājumu sliekšņa pazemināšanu. Dalāmies ar detaļām, kas notiek Latvijā un pasaulē.

Aizsardzība pret kriptokrāpniekiem

Paralēli digitālā eiro attīstībai ES nolēmusi pievilkt skrūves pelēkajam kriptovalūtu tirgum, kas vēl nesen ES nebija centralizēti regulēts. Šīs nozares problemātika daļēji tika aplūkota jau piektajā nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas noteikumu paketē (Anti-Money Laundering Directive, 5AMLD), kas tika pieņemta pirms vairāk nekā pieciem gadiem. Taču tehnoloģijas attīstās ātri: tagad MiCA (Markets in Crypto-Assets Regula) direktīva ir izstrādāta īpaši kriptovalūtām, un nesen tika pieņemta jauna noteikumu pakete - 6AMLD.

Eiropas Parlamenta paziņojumā presei par MiCA pieņemšanu teikts, ka tagad kriptovalūtu pārvedumus var izsekot tāpat kā jebkurus citus finanšu darījumus, un aizdomīgie darījumi tiek bloķēti.

MiCA galvenais uzdevums ir nodrošināt caurskatāmību kriptoaktīvu tirgū un aizsargāt investorus (patērētājus). Pirmkārt, mēs runājam par kriptovalūtu emitentiem un pakalpojumu sniedzējiem kripto aktīvu jomā - direktīva attiecas uz tirdzniecības platformām, kriptovalūtu brokeriem, personām, kas sniedz apmaiņas pakalpojumus, un visiem tiem, kas strādā ar klientiem. Tiem jābūt reģistrētiem, licencētiem un ar noteiktu pamatkapitālu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X