Viena no senākajām sabiedriskajām celtnēm Baltijā - Lielā ģilde -, gadsimtiem ejot, piedzīvojusi ne vienu vien pārvērtību, karus un diemžēl arī ugunsgrēku. Tagad tā atkal tiek gatavota pārmaiņām. Pirms diviem gadiem naudas trūkuma dēļ līdz līguma slēgšanai neizdevās tikt, bet nu koncertzāles restaurācijas un pārbūves darbu veicējs ir izvēlēts, un atliek vien turēt īkšķus, lai šis nebūtu kārtējais ne īpaši veiksmīgais publiskā sektora būvniecības projekts. TVNET+ skaidro, cik ļoti divu gadu laikā ir sadārdzinājies projekts, kā mainīsies koncertzāle un kad "Lielā ģilde" būs gatava atkal uzņemt skatītājus.  

Lielās ģildes pārbūvi un atjaunošanu iepriekš bija iecerēts sākt jau 2022. gadā, un priekšdarbi notika vēl vismaz divus gadus pirms tam. Taču 2022. gadā tika secināts, ka ieceres īstenošanai trūkst vairāk nekā 3,6 miljonu eiro (bez PVN), un uz papēžiem mina Eiropas Savienības projektu izpildes termiņš - 2023. gada beigas. Līdz ar to tika nolemts projektu sadalīt posmos, būvdarbus veicot jau nākamajā plānošanas periodā.

Nu šis brīdis ir pienācis. 

Aprīļa beigās VAS "Valsts nekustamie īpašumi" informēja, ka ir pabeigta iesniegto piedāvājumu izvērtēšana projektē-būvē iepirkumā par koncertzāles "Lielā ģilde" restaurācijas un pārbūves veikšanu. Saimnieciski izdevīgākais piedāvājums ir izvēlēts, un projekta jaunās kopējās izmaksas aplēstas. Arī šajā gadījumā nākas secināt, ka nekas nav kļuvis lētāks. Tieši pretēji - ar uzviju būs jāmaksā vairāk.