Baidens virza centrālās bankas vadītāju otrajam amata termiņam (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Džeroms Pauels
Džeroms Pauels Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien paziņoja, ka virza Federālās rezervju sistēmas (FRS) vadītāju Džeromu Pauelu otrajam četru gadu amata termiņam.

Tādējādi Baidens atzinīgi novērtējis FRS politiku ar izteikti zemām procentu likmēm, kas palīdzējusi veicināt pārliecību un atdzīvināt darba tirgu pandēmijas izraisītas ekonomikas lejupslīdes apstākļos.

Lai gan deputāti nav vainojuši Pauelu krasajā inflācijā, tomēr pēdējā laikā ekonomisti viņu kritizē par pārāk novēlotu reakciju uz augstās inflācijas saglabāšanos un nepieciešamību paaugstināt procentu likmes.

ASV prezidents arī nolēmis FRS priekšsēdētāja vietnieka amatam virzīt vienīgo Demokrātu partijas pārstāvi ASV centrālās bankas valdē Laelu Breinerdu, kuru daudzi progresīvi noskaņotie vēlētos redzēt kā FRS vadītāju.

Baidens paziņoja, ka decembra sākumā izlems par kandidātiem FRS vicepriekšsēdētāja uzraudzības jautājumos amatam, kā arī diviem vakantajiem amatiem FRS valdē.

"Ja mēs vēlamies turpināt šogad sasniegtos panākumus ekonomikā, mums Federālo rezervju sistēmā ir jābūt stabilitātei un neatkarībai - un pēc tam, kad pēdējā gada un desmit mēnešu laikā viņi izgāja caur uguni un ūdeni, esmu pilnīgi pārliecināts, ka priekšsēdētājs Pauels un doktore Breinerda būs spēcīgi līderi, kādi mūsu valstij nepieciešami," pavēstīja ASV prezidents.

Republikāni Pauelu FRS vadītāja amatam izvirzīja iepriekšējais ASV prezidents republikānis Donalds Tramps. Virzot viņu otrajam amata termiņam, demokrāts Baidens cenšas veicināt vienotību un partiju sadarbību laikā, kad inflācijas kāpums skar mājsaimniecības un pieaug riski, kas apdraud ekonomikas atkopšanos.

Pauela kandidatūrai vēl jāsaņem Senāta apstiprinājums. Apstiprināšanas gadījumā viņa otrais amata termiņš sāksies februārī.

68 gadus veco juristu Pauelu FRS valdes locekļa amatam 2011.gadā izvirzīja toreizējais ASV prezidents demokrāts Baraks Obama. Pirms tam Pauels strādāja privātā kapitāla fondos un ieņēma vairākus amatus federālajās institūcijās.

Atšķirībā no trim iepriekšējiem viņa priekštečiem Pauelam nav doktora grāda ekonomikā, tomēr viņa vadības spējas ir palīdzējušas veiksmi pārvaldīt atbildes pasākumus uz pandēmijas izraisīto recesiju.

ASV centrālās bankas lēmumu paaugstināt vai pazemināt bāzes procentu likmes mērķis ir atvēsināt vai stimulēt pasaulē lielākās ekonomikas izaugsmi un darba tirgu, kā arī saglabāt cenu stabilitāti. Ierasti FRS lēmumiem sekas ir visā pasaulē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu