ES aizliegs "Belavia" nomāt lidmašīnas no blokā bāzētām kompānijām (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Tairo Lutter

Reaģējot uz Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko pret Eiropas Savienību (ES) izvērsto hibrīduzbrukumu, ES noteiks sankcijas Baltkrievijas nacionālajai lidsabiedrībai "Belavia" un starptautiskajiem uzņēmumiem, kas ir iesaistīti Lukašenko hibrīduzbrukuma migrantu transportēšanā, otrdien pavēstīja amatpersonas.

Dalībvalstis tuvākajās dienās apstiprinās sankciju paketi, bet Eiropadomes prezidents Šarls Mišels un Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena jau otrdien ar detaļām iepazīstināja Eiropas Parlamenta (EP) deputātus.

Lukašenko režīms izvērsis "hibrīduzbrukumu pret ES", virzot Tuvo Austrumu migrantus uz ES valstīm, sacīja Leiena.

EK izveidos ceļojumu un transporta uzņēmumu melno sarakstu, kas ir iesaistīti migrantu transportēšanā uz Baltkrieviju, no kurienes viņi tad mēģina nelegāli iekļūt ES, sacīja EK prezidente. Saraksts tiks nodots apstiprināšanai dalībvalstu parlamentiem.

"Mēs rosinām noteikumus, lai melnajā sarakstā iekļautu visus transporta veidus un metodes, kas ir iesaistīti cilvēku tirdzniecībā un migrantu kontrabandā," viņa sacīja.

Pasākumi tiks koordinēti ar Lielbritāniju, Kanādu un ASV.

ES aizliegs Baltkrievijas nacionālajai lidsabiedrībai "Belavia" nomāt lidmašīnas no blokā bāzētām kompānijām, paziņoja Eiropadomes prezidents Mišels.

"Belavia" vairumu lidmašīnu nomā no uzņēmumiem Īrijā un citās ES dalībvalstīs.

Uzrunājot Eiropas Parlamentu, Mišels deputātiem pavēstīja, ka dalībvalstu lēmums par sankciju paplašināšanu Baltkrievijai gaidāms tuvākajā laikā un to vidū būs arī aizliegums nomāt lidmašīnas no ES bāzētām kompānijām.

"Mēs nepieļausim, ka Baltkrievijas režīms mūs iebiedē un grauj mūsu vērtības un mūsu vienotību," sacīja Mišels, minot tikai "vienu piemēru" gaidāmajām sankcijām.

""Belavia" flotē lielākā daļa ir lidmašīnas, kas tiek nomātas ES uzņēmumos. Tas tiks apturēts, kad lēmums būs pieņemts, un tas ir tuvu," norādīja Mišels.

Vairākas Tuvo Austrumu lidsabiedrības jau apturējušas reisus uz Baltkrieviju, samazinājušas to skaitu vai noteikušas ierobežojumus pasažieriem, reaģējot uz Briseles pārmetumiem, ka tiek transportēti migranti, kas Baltkrievijā tiek izmantoti Lukašenko hibrīduzbrukumā pret ES.

ES ārlietu ministri 15.novembrī apstiprināja jaunu sankciju noteikšanu Baltkrievijai, uzdodot diplomātiem sagatavot konkrētu personu, iestāžu un uzņēmumu sarakstu, kas pakļaujami sankcijām.

Sankcijas tiek noteiktas par Minskas lomu migrācijas krīzē uz Baltkrievijas robežas ar ES valstīm.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš novembra sākuma notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Lukašenko hibrīdoperācijas īstenošanā svarīga loma bijusi lidsabiedrībām, kas irākiešus un citu Tuvo Austrumu valstu pilsoņus masveidā nogādājušas uz Baltkrieviju, lai viņi tad mēģinātu nelegāli iekļūt ES.

Ņemot vērā ES brīdinājumus, vairākas Tuvo Austrumu valstis un lidsabiedrības pēdējā laikā apturējušas migrantu došanos uz Baltkrieviju.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu