Pasaules diktātā latviešu valodā piedalījušies vairāk nekā 2500 dalībnieku (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

VII pasaules diktātā latviešu valodā piedalās vairāk nekā 2500 dalībnieku no 47 valstīm, informēja nodibinājuma "Pasaules valoda" valdes loceklis un diktāta latviešu valodā organizators Raimonds Grants.

Precīzs datu apkopojums tiks izziņots līdz šī gada beigām, kad būs izlaboti visi iesniegtie darbi.

Šoreiz diktāts tika translēts ne tikvien tīmekļvietnē "raksti.org" un sabiedrisko mediju portālā "LSM.lv", bet arī Latvijas Radio 1 un Latvijas Televīzijā.

Iespēja rakstīt diktātu tika nodrošināta arī nedzirdīgiem un vājdzirdīgiem cilvēkiem, tādējādi domājot par sabiedrības integrāciju, lai ikviens varētu novērtēt zināšanas latviešu valodas pareizrakstībā.

307 vārdu garo diktātu ar virsrakstu "Mazsālīto gurķu blūzs" īpaši šim nolūkam radīja dzejnieks un Latvijas Rakstnieku savienības dzejas un prozas konsultants Aivars Eipurs. To Rīgā - Gaismas pilī - diktēja Valmieras drāmas teātra aktieris Mārtiņš Meiers.

Teksta atbilstību latviešu valodas normām pārbaudīja un apstiprināja Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Andra Kalnača un Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētniece Baiba Saulīte.

"Šobrīd, kad cilvēki visapkārt redz un dzird tik daudz negatīvā, vajag ļauties kādam piedzīvojumam sevis pārvarēšanā un pierādīšanā, nevis citu kritizēšanā. Ja ieklausās šī gada diktāta tekstā, tas rada patīkamu noskaņu, tāpēc nav grūti uztverams, tomēr ir jāzina pareizrakstība, lai ar visu veiksmīgi tiktu galā. Tas būs pa spēkam tiem, kuri neizturas pavirši pret latviešu valodu," atzīst Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja un diktāta idejas līdzautore Sarmīte Ruža.

Arī šogad atzīmes netiks liktas, taču būs norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits. Interesenti, kuri diktātu rakstīja tiešsaistē, kļūdu labojumu saņems savā e-pastā, bet tie dalībnieki, kuri diktēto tekstu pierakstīja ar pildspalvu, savu veikumu varēja salīdzināt ar oriģināltekstu, kas drīz pēc pasākuma norises tika atkārtoti pārraidīts Latvijas Televīzijā un publicēts gan tīmekļvietnē "raksti.org", gan sabiedrisko mediju portālā "LSM.lv".

Visi tiešsaistes dalībnieki kopā ar izlaboto diktātu šī gada nogalē saņems arī virtuālu apliecinājumu par piedalīšanos, savukārt labāko rezultātu ieguvēji tiks apbalvoti ar vērtīgām grāmatām no izdevniecības "Jānis Roze" un "Zvaigzne ABC".

2020.gadā Pasaules diktātu latviešu valodā rakstīja 2675 dalībnieki, 2019.gadā - 2042 dalībnieki, 2018.gadā - 1657 dalībnieki, 2017.gadā - 935 dalībnieki, 2016.gadā - 789 dalībnieki, 2015.gadā - 920 dalībnieki.

Iniciatīvas mērķi ir attīstīt latviešu valodas rakstītprasmi, audzināt cieņu pret dzimto valodu jau no bērnības, veidot ciešāku saikni ar ārzemēs dzīvojošiem latviešiem, saliedēt sabiedrību un aicināt cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu