Migrants Polijā: Baltkrievijas karavīri spīdzināja mani un citus cilvēkus (23)

CopyLinkedIn Draugiem X
Migrants kopā ar citiem migrantiem ārpus transporta un loģistikas centra pie Baltkrievijas un Polijas robežas, Grodņas apgabalā.
Migrants kopā ar citiem migrantiem ārpus transporta un loģistikas centra pie Baltkrievijas un Polijas robežas, Grodņas apgabalā. Foto: SCANPIX

Ko stāsta Baltkrievijas hibrīdkara dzīvie ieroči - migranti? Baltkrievijā "iesprūdušie" migranti saka - baltkrievi viņus spieduši šķērsot robežu, vēsta LTV Ziņu dienests. 

24. novembrī vairāk nekā 200 migrantu lauzās Polijā. Baltkrievu dienesti lika lietā stroboskopus un lāzerus, lai poļu robežsargi žilbinošajos staros nevar saskatīt pārkāpējus.

Tas ir viens no veidiem, kā Baltkrievijas spēki palīdz pārraut Eiropas Savienības robežu. Tikt pāri būšot viegli – migrantiem teikuši baltkrievi. Tā par pieredzēto vēlāk Polijas robežsargiem stāsta noķertie.

"Viņi teica, ka viņi ir apkrāpti, ka Baltkrievijas karavīri apsolīja – ja viņi tiks pāri robežai, tad viņi nokļūs Vācijā.

Protams, mēs saprotam viņu situāciju. Bet tā ir Baltkrievijas puse, kas ir atbildīga par šo krīzi. Tie nav poļu robežsargi," norāda Polijas Robežsardzes preses dienesta pārstāve Kristīna Jakinika-Jaroša.

Kopā ar poļu žurnālistiem LTV Ziņu dienests meklēja kādu irākieti, kurš slēpjas. Vairākus kilometrus tālāk izdevās satikt Irākas kurdu. Mežā pavadījis divas naktis. Angliski nerunā, bet telefonā tulkoja kāds, kas viņam palīdz. Stāstīja, kā baltkrievi spieduši iet pāri robežai.

"Baltkrievijas karavīri spīdzināja mani, spīdzināja citus cilvēkus, viņi nedeva mums pārtiku, viņi plānoja tikai, kā dabūt mūs prom, kā spiest migrantus uz Polijas robežu," stāsta migrants Omēds Ahmeds Kheders no Irākas.

Baltkrievi savākuši migrantu grupas no kopējā angāra, kur tie iemitināti, un veduši viņus uz robežu.

"Mēs bijām piecās mašīnās, un katra mašīna bija pilna ar migrantiem. Tur bija daudzi cilvēki, šķiet, ka vairāki simti migrantu. Mūs izmeta laukā pie Polijas robežas. Viņi palīdzēja mums pārgriezt žogu un uzlika kokus pāri žogam. Bet tikai pieciem migrantiem, to skaitā man, izdevās aizbēgt.

Jo tobrīd ieradās poļu karavīri, nobloķēja žogu un visus atgrūda atpakaļ uz Baltkrieviju. Esmu pārliecināts, ka baltkrievi neļaus viņiem sēdēt mierā. Viņi atkal spiedīs un grūdīs tos uz Polijas robežu no citām vietām," turpina Omēds Ahmeds Kheders.

Braucienam iztērējis 4,5 tūkstošus, ko palīdzējuši savākt draugi.

Viņš stāsta, ka nolēmis padoties Polijas varasiestādēm.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu