"Ekspress laboratorija" noraida bažas par pieredzes trūkumu nozarē (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Uzņēmumam SIA "Ekspress laboratorija", ar kuru Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) nesen lēma noslēgt pirmo līgumu par Covid-19 slimību izraisošā vīrusa (SARS-CoV-2) antigēna paštestu piegādi, ir pietiekami liela pieredze šajā jomā un kompānija kopš tās dibināšanas piegādājusi vairākus tūkstošus šāda veida testu dažādām iestādēm, uzņēmumiem un privātpersonām, apgalvoja "Ekspress laboratorijas" valdes locekle Jeļena Putviķe.

Lai arī publiski izskanējušas bažas par to, ka firma dibināta vien šā gada martā, pēc Putviķes teiktā, šāds fakts nevar būt par pamatu pieņēmumam, ka uzņēmums attiecīgajā sfērā nav darbojies. "Ekspress laboratorija" kopš marta esot piegādājusi antigēna testus dažādiem klientiem. Piegādēs tiekot nodrošinātas nepieciešamās specifikācijas visām prasībām un izpildīti dažādi klientu norādījumi un prasības.

Uzņēmuma valdes locekle stāstīja, ka "Ekspress laboratorija" ir vairāku antigēnu testu izplatītājs, kā arī ekskluzīvais kompānijas "Anhui Deepblue Medical Technology Co" izplatītājs. Kā liecina internetā pieejamā informācija, Putviķes pieminētais uzņēmums tika dibināta 2010.gada 4.februārī un atrodas Ķīnas Anhui provinces Hefei pilsētas augsto tehnoloģiju zonā. "DeepBlue Medical" ir Ķīnas augsto tehnoloģiju uzņēmums, kas specializējas pētniecībā un attīstībā, diagnostikas reaģentu un bioloģisko izejvielu ražošanā, tirdzniecībā un pēcpārdošanas servisā.

Putviķe apgalvoja, ka "Ekspress laboratorija" ir nodrošinājusi ar antigēnu testiem aptuveni 250 Latvijas uzņēmumus, kā arī piedalījusies vairāk nekā 12 izsludinātajos iepirkumos par antigēnu testu piegādi Latvijā. Uzņēmuma piegādāto testu apjomi esot mērāmi tūkstošos.

Uzņēmuma valdes locekle arī pieminēja, ka "Ekspress laboratorijas" mājaslapa tiekot apmeklēta no 25 pasaules valstīm. "Ir noslēgti vairāki sadarbības līgumi ar vairākiem mazumtirgotājiem," viņa sacīja, papildinot, ka uzņēmums ir arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras biedrs.

Putviķe informēja, ka viņas pārstāvētā uzņēmuma izplatītie antigēna testi ir iekļauti arī Eiropas Savienības Veselības drošības komitejas savstarpējās atzīšanas sarakstā. "Ekspress laboratorijas" piedāvātie antigēna testi, pēc uzņēmuma pārstāves teiktā, ir izgājuši arī valstu individuālo validācijas procesu.

Viņa norādīja, ka, piemēram, Lielbritānijas Veselības un sociālās aprūpes departaments ir izvēlējies 132 antigēnu testu ražotājus visā pasaulē un apstiprinājis tos ar ļoti stingriem standartiem. Putviķe stāstīja, ka tikai četri zīmoli varēja iziet visu fāžu validāciju, un "Ekspress laboratorijas" piedāvātais "DeepBlue Medical" esot viens no tiem.

"Vēlamies vēlreiz uzsvērt to, ka mūsu piegādājamie antigēna testi ir izgājuši pašu augstāko validāciju Eiropā," teica Putviķe.

Jautāta par pagājušajā nedēļā veiktajām reģistrētajām izmaiņām "Ekspress laboratorijas" īpašnieku struktūrā, pēc kurām Krievijas valstspiederīgais Sergejs Ļebedevs vairs nav atrodams līdzīpašnieku sarakstā, Putviķe norādīja, ka šādas izmaiņas bija plānotas jau iepriekš. Viņa skaidroja, ka, dibinot "Ekspress laboratoriju", Ļebedevs kā dalībnieks, līdzīgi kā pārējie dalībnieki, bija arī uzņēmuma investors. "Komercsabiedrības īpašnieku struktūras maiņa bija iepriekš plānota un noritēja pēc visu dalībnieku savstarpējas vienošanās," teica Putviķe un uzsvēra, ka uzņēmums ir Ļebedevam pateicīgs par ieguldījumu "Ekspress laboratorijas" izveidē un konstruktīvo sadarbību.

Tomēr valdes locekle neatklāja, vai "Ekspress laboratorijas" izveidotāji iepriekš sadarbojušies kādos citos projektos, vai ir bijuši savstarpēji pazīstami.

Tāpat Putviķe pastāstīja, ka pagaidām "Ekspress laboratorija" piesaista finanšu līdzekļus no dažādiem investoriem, kuri saskata uzņēmuma attīstības perspektīvas un vadības profesionalitāti. Taču viņa norādīja, ka esot noslēgti konfidencialitātes līgumi par informācijas neizpaušanu, tādēļ sīkāku informāciju par investoriem nevarot sniegt.

Jau vēstīts, ka VALIC 9.novembrī izsludināja cenu aptauju par Covid-19 slimību izraisošā vīrusa (SARS-CoV-2) antigēna paštestu piegādi saskaņā ar Veselības ministrijas sagatavoto tehnisko specifikāciju. Kopumā tika saņemti 30 piedāvājumi.

Pēc iesniegto piedāvājumu vērtēšanas pieņemts lēmums par vispārīgās vienošanās slēgšanu ar pieciem pretendentiem - "Ekspress laboratorija", "Brief", "ADDO Defense", "A-birojs" un "A.Medical".

Šo pretendentu piedāvātās cenas četru miljonu testu piegādei ir 0,75-1,25 eiro par testu, piegādes minētajam apjomam nodrošinot piecu līdz 20 darba dienu laikā no līguma noslēgšanas.

Plānotais pirmās četru miljonu testu partijas piegādes laiks ir piecas darba dienas un par šī iepirkuma uzvarētāju atzīta "Ekspress laboratorija". Kopējā līguma summa ir trīs miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Sabiedrības un vairāku politiķu vidū neizpratni raisīja fakts, ka "Ekspress laboratorija" reģistrēta vien šī gada martā. Aizsardzības ministrijas pārstāvji iepriekš skaidroja, ka antigēna paštestu pirmās partijas piegādātājs "Ekspress laboratorija" izvēlēts atbilstoši zemākajai cenai un īsākajam piegādes termiņam, un uzņēmums ir pārbaudīts starptautisko sankciju datubāzēs.

Putviķe pagājušajā nedēļā kļuva par "Ekspress laboratorijas" lielāko īpašnieci.

Līdz tam šogad martā reģistrētais uzņēmums vienādās daļās piederēja Putviķei, Tomam Bindem un Ļebedevam. Kopš 24.novembra starp uzņēmuma līdzīpašniekiem vairs nav Ļebedevs, bet Putviķe savas kapitāldaļas palielinājusi no 33,33% līdz 66,67%. Bindem aizvien pieder 33,33%, liecina "Firmas.lv" informācija.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu