Starptautiskais foto konkurss “Environmental Photographer of the Year” 2021. gadā tiek organizēts jau 14. reizi. Galveno balvu, 10 tūkstošus eiro, šogad saņēma spāņu fotogrāfs Antonio Aragons Renunsio par darbu “The Rising Tide Sons”, vēsta "Euronews". Tajā iemūžināts bērns, kurš guļ savas izpostītās mājas vidū.

No kādreizējā mājokļa Togo pludmalē ir palikušas vien drupas, māju izpostījusi krasta erozija.

Balvas pasniegšanas ceremonija šoreiz notika ANO klimata pārmaiņu konferences COP 26 ietvaros Glāzgovā.

Visi fotogrāfi, kuri piedalījās konkursa darbu atlasē, ir bijuši klāt būtiskās klimata pārmaiņu norisēs dažādās pasaules valstīs, ar saviem darbiem izceļot svarīgākās pārmaiņas, kas ir skārušas cilvēka dzīvi.

Renunsio fotogrāfija ir liecība Rietumāfrikas piekrastes lēnajam postam – ik gadu savus mājokļus zaudē tūkstošiem vietējo iedzīvotāju.

Viens no krasta erozijas iemesliem ir arī jūras līmeņa celšanās, kas savukārt veidojas, kūstot ledājiem.

Foto: www.epoty.com

Balvu kategorijā “Young Environmental Photographer of the Year” saņēma Amāns Alī, kurš fotogrāfijā ar nosaukumu “Inferno” iemūžinājis jauna zēna cīņu ar mežu ugunsgrēku Indijā. Pēdējos gados cilvēka izraisīti mežu ugunsgrēki kļūst par arvien biežāku parādību.

Foto: www.epoty.com

Kategorijā “Environments of the Future” balvu saņēma Mihele Lapini ar fotogrāfiju “Plūdi”, kas atspoguļo Panaro upes plūdus un postošas lietusgāzes Itālijā.

Foto: www.epoty.com

Simone Tramonte saņēma galveno balvu kategorijā “Sustainable Cities” ar fotogrādiju “Met-zero transition: Photobioreactor”, kas veltīta Islandes atjaunojamās enerģijas resursam – fotobioreaktoram, lai pēc iespējas ātrāk atteiktos no fosilā kurināmā izmantošanas elektroenerģijas un siltuma ražošanā.

Foto: www.epoty.com

Kevina Očiengas Onjango darbs “The Last Breath” kategorijā “Climate Action” ataino maza zēna cīņu par skābekli smilšu vētras vidū.

Foto: www.epoty.com

Sandipani Čatopadhjajs uzvarēja kategorijā “Water and Security” ar darbu “Green Barrier”. Tajā redzams, kā sausuma un sezonālo lietusgāžu ietekmē Damondas upē savairojušās aļģes, kas uz ūdens virsmas absorbē tik vajadzīgo gaismu un skābekli, kā rezultātā iet bojā Damondas upes fauna.

Foto: www.epoty.com

“Resilient Award” saņēma Ašrafuls Islams par foto “Survive for Alive”, atainojot Bangladešas aitu lēno bojāeju, jo ekstremāla sausuma dēļ izzūd zālāji, ar kurām tās barojas.

Foto: www.epoty.com
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X