Kad tavas mājas kļūst par tūristu apsēstību

Pastaigā ar franču buldogu, izrādās, var nopelnīt naudu
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Notinghilas kvartāls Londonā
Notinghilas kvartāls Londonā Foto: unsplash.com

Vai esat aizdomājušies, cik skaisti būtu dzīvot gleznainā Parīzes mākslinieku kvartālā vai pilsētā, kur tavi kaimiņi ir slaveni aktieri, arhitekti vai mūziķi? Mēs katrs kaut reizi dzīvē sapņojam par dzīvi “tur”, kur saules spīd 300 dienas gadā, visu laiku ir silts, kur brīvdienu vakaros var pasēdēt kādā restorānā, kas piedāvā pasaules labāko virtuvi. Taču tiem iedzīvotājiem, kuriem šādas ainiņas patiesi ir realitāte, viss nešķiet tik rožaini. Sociālo mediju laikā “Instagram” un “Pinterest” fotogrāfiju mednieki tīko pēc kadriem, ko publicēt savu sekotāju tūkstošiem, taču reti kurš aizdomājas, cik patiesībā apgrūtinoša šāda “tūristošana” ir vietējiem.

Ja vēl atceraties 90. gadu britu komēdiju “Notinghila” ar Džūliju Robertsu un Hjū Grāntu, tad droši vien zināt, ka šis kvartāls ir viens no populārākajiem visā Londonā.

Tās bēšrozā ēku fasādes labi “draudzējas” ar antikvariātiem, grāmatnīcām un kafejnīcām.

Notinghila
Notinghila Foto: unsplash.com

Arī Alise Džonstone dzīvo Notinghilas kvartālā, slavenajā Portobello ielā, kur antikvāru priekšmetu un “otro roku” apģērbu tīkotāji rosās no rīta līdz vakaram.

Un, protams, viņi to dara ar saviem tālruņiem rokās, jo,

ja kaut kas nav publicēts “Instagram'ā”, tā nav vispār.

Džonstone atceras, kā reiz ar draugiem vedusi pastaigā savu franču buldogu, kad pie viņiem pienācis kāds foto tīkotājs, kurš vēlējies iemūžināties kopā ar buldogu.

Toreiz Džonstone piekrita, piedevām par šo “pakalpojumu” saņēma 5 eiro. Vismaz kaut kāds mierinājums.

Notinghila
Notinghila Foto: unsplash.com

Citās reizēs gan viss nebija tik patīkami, piemēram, sešos no rīta franču tīņi bija sadomājuši uzrīkot ballīti tieši zem viņas mājas logiem.

Citā reizē kāds vīrietis bez aplinkiem uzņēmis attēlus tieši pie viņas logiem mirklī, kad Džonstone tikko bija iznākusi no dušas.

Labi, ka aizkari bija aizvērti. Vietējie jau labu laiku blakus mājām ir ierīkojuši ziedojumu kastītes, kurās atstāt naudu apmaiņā pret tūristu fotogrāfijām.

Klusākos lauku reģionos tūristu nevēlamā uzmanība var tikt novērsta ar bieziem žogiem ap mājokļiem, taču pilsētās ar šo ir grūtāk.

Kad Honkongā uzņēma Holivudas blokbāsteri “Transformers: Age of Extinction", visi metās bildēt selfijus pie piecu savienotu māju kompleksa ar nosaukumu “The Monster Building”, kur notika filmēšana.

"The Monster Building" Honkongā
"The Monster Building" Honkongā Foto: unsplash.com

Komplekss atrodas Honkongas austrumos, klusā rajonā, ko iebraucēji apmeklē salīdzinoši reti.

Mājokļu apskati pilnībā aizliegt nevar, taču

vietējie ir novietojuši brīdinājuma zīmes, aizliedzot tūristiem foto uzņemšanu vai filmēšanu ar droniem, kā arī jebkāda veida pulcēšanos un skaļu uzvedību.

Diemžēl norādes strādā visai slikti, jo vēl šodien “Instagram” var atrast simtiem attēlu ar “The Monster Building” tēmturi.

Della visu mūžu ir mīlējis labu arhitektūru, un viņam bijusi unikāla iespēja savas Kalifornijas mājas projektam piesaistīt slavenu arhitektu Frenku Loidu Raitu.

“Klintona Valkera namu” uzbūvēja 1951. gadā. Dellas ģimene tajā nedzīvo visu gadu, taču joprojām to apmeklē vasarās un brīvdienās.

Raita arhitektūras cienītāji ir gatavi mērot tūkstošiem kilometru, lai tikai ieraudzītu viņa meistardarbus dzīvē.

Tā, piemēram, viņa “Krītošā ūdens nams” Pensilvānijā piesaista tūristu uzmanību visu gadu.

"Krītošā ūdens nams" Pensilvānijā, ASV
"Krītošā ūdens nams" Pensilvānijā, ASV Foto: unsplash.com

Vietējiem iedzīvotājiem šāda tūristu uzmanība rada arī finansiālas neērtības, jo pieaug maksa par apsardzi, mājokļu signalizācijas iekārtām, apdrošināšanu.

Della apstiprina, ka arī savam īpašumam tagad ierīkojusi novērošanas kameras, jo tajā centušies iekļūt vandāļi.

“Cilvēki regulāri ierodas mūsu mājas pagalmā, ignorējot zīmi “Privātīpašums”. Daži no tiem šeit pat mēģināja dejot. Kamēr nekas netiek sabojāts, mēs policiju nesaucam,”

stāsta Della.

Tikmēr Džonstone cenšas būt iejūtīga pret tūristiem un viņu dažbrīd kaitinošajiem paradumiem, jo pati savulaik Notinghilā uzvedusies tāpat.

Notinghila ikgadējā karnevāla laikā
Notinghila ikgadējā karnevāla laikā Foto: unsplash.com

Tad viņa tur vēl nebija apmetusies uz pastāvīgu dzīvi.

Savukārt Della situāciju izmanto komerciālos nolūkos, iznomājot namu foto sesijām, bet reizi gadā rīko ekskursiju pa īpašumu. 2021. gadā vien šo iespēju izmantoja 657 tūristi.

Raksta oriģināls publicēts portālā "CNN Travel".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu