Juhņēviča: Vakcīnu Latvijā ir vairāk nekā pietiekami (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Vakcīnu pret Covid-19 devu Latvijā ir vairāk nekā pietiekami, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" apgalvoja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča.

Tādējādi viņa noraidīja sabiedrībā izskanējušās bažas, ka balstvakcinācija pret Covid-19 netiek īpaši popularizēta galvenokārt tāpēc, ka Latvijā vienkārši trūkst vakcīnu devu.

"Vakcīnu ir vairāk nekā pietiekami. Šobrīd Latvijā ir pieejams vairāk nekā miljons visa veida vakcīnu. (..)

Pašā noliktavā, tātad vēl neizvadātas pakalpojuma sniedzējiem, ir teju miljons vakcīnu, bet sistēmā [nodotas vakcinētājiem] ir vairāk nekā 150 000," norādīja Juhņēviča.

Viņa arī informēja, ka ikviens cilvēks pirms došanās saņemt poti pret Covid-19 ir tiesīgs noskaidrot, kurā vakcinācijas vietā ir pieejamas konkrēta ražotāja vakcīnas. To var uzzināt, zvanot pa tālruni 8989 vai apmeklējot oficiālās interneta mājaslapas "manavakcina.lv" un "covid19.gov.lv".

Jau ziņots, ka saistībā ar jauno Covid-19 omikrona paveidu Latvijā koriģētas galvenās rekomendācijas balstvakcīnu saņemšanai, paredzot, ka

balstvakcīnu pēc vakcinēšanās ar "AstraZeneca" varēs saņemt pēc pieciem mēnešiem, otrdien valdības sēdē atklāja veselības ministrs.

Lēmumu par rekomendāciju izmaiņām IVP pieņēmusi sēdē pirmdien, 29.novembrī.

IVP jaunās rekomendācijas paredz, ka papildus iepriekš noteiktajām iedzīvotāju grupām balstvakcinācija jāsaņem visām personām vecumā no 40 gadiem.

Pēc pirmās vakcinācijas ar vīrusa vektoru vakcīnām balstvakcinācija atbilstoši jaunajām IVP rekomendācijām jāsaņem visiem iedzīvotājiem vecumā no 18 gadiem astoņas nedēļas pēc "Johnson & Johnson" vakcīnas saņemšanas, kā arī piecus mēnešus pēc "AstraZeneca" vakcīnas saņemšanas.

Līdz šim balstvakcināciju pēc "AstraZeneca" saņemšanas varēja saņemt ne ātrāk kā pēc sešiem mēnešiem.

Pēc primārās vakcinācijas ar "Pfizer-BioNTech" un "Moderna" vakcīnām balstvakcināciju var saņemt personas vecumā no 18 gadiem pēc sešiem mēnešiem.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu