Kartupeļa lēnā nāve jeb ko lauksaimniekiem nodara klimata pārmaiņas (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SCANPIX

Gaisa temperatūras paaugstināšanās ilgtermiņā var novest pie lauksaimniecības ražas bojāejas, tādēļ Menas Universitātes zinātnieki ASV strādā pie jaunām kartupeļu šķirnēm, kas būtu izturīgākas pret ekstremālām temperatūras maiņām.

“Spēcīgas lietusgāzes kļūst par ikdienas parādību, savukārt kartupeļi nemīl plūdus un lielu mitrumu, tie drīz sāk bojāties,” norāda Menas Universitātes pētnieks Gregorijs Porters.

2021. gadā publicētajā NASA ziņojumā minēts, ka klimata pārmaiņas var ietekmēt arī kukurūzas un kviešu ražu.

Proti, kukurūzas raža būtiski samazināsies līdz 2030. gadam, bet kviešu raža nedaudz palielināsies tad, ja siltumnīcefekta gāzu emisijas nekritīsies.

Izaicinājums un bieds lauksaimniekiem ir arī kaitēkļi, kas savairojušies līdz ar mitro klimatu, piemēram, sevišķi bīstamas jaunai ražai ir tā saucamās Kolorādo vaboles jeb kartupeļu lapgrauži.

Šo problēmu varētu risināt, kultivējot šķirnes, kuru lapas ir salīdzinoši stiegrainākas un plānākas, lai kukaiņi pa tām iespējami mazāk pārvietotos un lai būtu mazāk jāizmanto pesticīdi.

Taču šis process ir salīdzinoši ilgs.

ASV lauksaimniecības pētniecības iestādēs pašlaik norit pirmie testi. Virdžīnijas, Ziemeļkarolīnas un Floridas štatā jau šobrīd pēta jauno ražu izturību pret karstumu.

Porters norāda, ka jaunas šķirnes izveidei nepieciešami vismaz 10 gadi un vēl 2 līdz 5 gadi, lai to padarītu par komercproduktu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu