ES diplomāti apstiprina jaunas sankcijas Baltkrievijai (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SCANPIX

Eiropas Savienības (ES) diplomāti trešdien apstiprinājuši jaunas sankcijas Baltkrievijai, kas tiks piemērotas 28 personām un kompānijām un iestādēm, tostarp Baltkrievijas un Sīrijas aviokompānijām "Belavia" un "Cham Wings".

Piektā sankciju pakete pieņemta, reaģējot uz Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko pret ES izvērsto hibrīduzbrukumu.

Dalībvalstis jau bija izlēmušas noteikt sankcijas Baltkrievijai un trešdien diplomāti apstiprināja Eiropas Komisijas izveidoto sarakstu ar personām un uzņēmumiem, kas tiek pakļauti sankcijām, kuras formāli stāsies spēkā ceturtdien.

Sankcijas tiek noteiktas 17 personām un 11 kompānijām vai iestādēm. To vidū ir arī aviokompānijas "Belavia" un "Cham Wings".

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels jau iepriekš pavēstīja, ka ES aizliegs Baltkrievijas nacionālajai lidsabiedrībai "Belavia" nomāt lidmašīnas no blokā bāzētām kompānijām.

"Belavia" vairumu lidmašīnu nomā no uzņēmumiem Īrijā un citās ES dalībvalstīs.

Tiek gatavota arī sestā sankciju pakete pret Baltkrieviju, bet tā varētu būt gatava janvārī vai februārī, paziņoja viens ES diplomāts.

ES ārlietu ministri 15.novembrī apstiprināja jaunu sankciju noteikšanu Baltkrievijai, uzdodot diplomātiem sagatavot konkrētu personu, iestāžu un uzņēmumu sarakstu, kas pakļaujami sankcijām.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš novembra sākuma notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Lukašenko hibrīdoperācijas īstenošanā svarīga loma bijusi lidsabiedrībām, kas irākiešus un citu Tuvo Austrumu valstu pilsoņus masveidā nogādājušas uz Baltkrieviju, lai viņi tad mēģinātu nelegāli iekļūt ES.

Ņemot vērā ES brīdinājumus, vairākas Tuvo Austrumu valstis un lidsabiedrības pēdējā laikā apturējušas migrantu došanos uz Baltkrieviju.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu