Latvijā izplatās lipīga zirgu gripa

CopyLinkedIn Draugiem X
Zirgi ganībās.
Zirgi ganībās. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā izplatās lipīga zirgu gripa, kas izpaužas ar temperatūru, klepu un iesnām. Šobrīd Latvijā ar šo slimību sasirguši vismaz 200 zirgi 10 staļļos.

Lietuvā notiekošajās jāšanas sacensībās vienam zirgam tika konstatēta saslimšana ar gripu. Latviešu komandai atbraucot mājās, zirgiem tika novērota neparasta uzvedība, kas liecināja par saslimšanu. Arī Agrofirma “Tērvete” bija šajās sacensībās. Kaut gan viņu zirgiem ir novērota tikai mainīga temperatūra, zootehniķis Mārtiņš Pilders saka - par laimi, nav tik traki kā citām zirgaudzētavām:

“Šobrīd tiek novērota zirgu gripa. Kas tā par gripu, ko viņa ietekmē - tas nav zināms,

jo analīzes tika veiktas pagājušonedēļ un vēl gaidām rezultātu. Atgriezāmies no sacensībām un tika novērota šī lielā izplatība. Tā ir ļoti lipīga, pārnēsājās caur drēbēm, pa gaisu - nezinu vai ir, bet zirgi ir ļoti uzņēmīgi. Tā tika novērota pāgājušonedēļ otrdien pie mums stallī.”

Zirgi slimo 7-10 dienas. Kā atminas LLU Veterinārās klīnikas veterinārārste Dana Laizāne, Līdzīga veida gripa Latviju piemeklēja pirms diviem gadiem: “Šoreiz viņa ir tiešām, varbūt tas ir saistīts ar to, kā šī infekcija sāka izplatīties - starp zirgiem sacensībās, ka šajā gadījumā, viņa tiešām ir ļoti daudzos staļļos un skārusi ļoti daudz zirgus. Būtībā

šī slimība ir diezgan ilgstoša, jo pēc tam kad zirgi ir pārslimojuši, viņi vēl divas nedēļas var inficēt citus zirgus.

Līdz ar to, šī karantīna, ierobežojumi ir jaiztur līdz galam. Ja tas tiks darīts, varbūt tas ir mēneša jautājums, kad infekcija beigsies, bet, ja viņa atkal skars kādu jaunu stalli, tad tas turpināsies.”

Arī Pārtikas un veterinārais dienests ReTV apgalvo, ka šī slimība ir ļoti lipīga un bīstama tiem zirgiem, kuri nav vakcinēti. LLU Veterinārās klīnikas veterinārārste Dana Laizāne stāsta: “Dzīvnieks izveseļojas, ātrāk vai vēlāk izveseļojas. Nav dzirdēts, ka tā būtu tik bīstama, ka zirgi nomirtu, iespējams ir kādas komplikācijas un citas slimības aiziet, bet ne tik bīstama, lai mirtu ar letālu iznākumu. Zirgiem, it sevišķi, ja tie ir sporta zirgi, kas tiek uzskatīts ar smagu saslimšanas gaitu, ja viņam ir komplekācijas, attīstās pneimonija. Viņiem pastāv iespēja, ka var neatgriezties sportā.”

Straujās gripas izplatības dēļ, Latvijas Jātnieku federācija gaidāmās sacensības atcēlusi līdz nākamā gada 11.janvārim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu