Apstiprināta piektā sankciju pakete pret Baltkrieviju (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Tairo Lutter

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ministri ceturtdien apstiprinājuši piekto sankciju paketi pret Baltkrieviju, ziņo avoti diplomātu aprindās.

Piektā sankciju pakete pieņemta, reaģējot uz Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko pret ES izvērsto hibrīduzbrukumu.

Sankcijas stāsies spēkā nekavējoties pēc publicēšanas "Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī" ceturtdienas vakarā.

Sankcijas tiek noteiktas 17 personām un 11 kompānijām vai iestādēm. Sankcijām pakļauto uzņēmumu vidū ir Baltkrievijas nacionālā lidsabiedrība "Belavia" un Sīrijas aviokompānija "Cham Wings".

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels jau iepriekš pavēstījis, ka ES aizliegs Baltkrievijas nacionālajai lidsabiedrībai "Belavia" nomāt lidmašīnas no blokā bāzētām kompānijām. "Belavia" vairumu lidmašīnu nomā no uzņēmumiem Īrijā un citās ES dalībvalstīs.

Sankcijas vērstas arī pret uzņēmumiem "Belarusneft" un "GrodnoAzot", kā arī pret tūrisma firmu "Centrkurort".

Starp fiziskajām personām, kas iekļautas "melnajā sarakstā", ir Baltkrievijas Robežapsardzības komitejas vadītājs Anatolijs Lapo, Ārlietu ministrijas preses sekretārs Anatolijs Glazs un televīzijas kanāla ONT vadītājs Marats Markovs.

Tiek gatavota arī sestā sankciju pakete pret Baltkrieviju, bet tā varētu būt gatava janvārī vai februārī.

Par jaunām sankcijām pret Baltkrieviju ceturtdien paziņojusi arī Lielbritānija. Britu sankcijām pakļauts uzņēmums "Belaruskalij", televīzijas raidījumu vadītāji Grigorijs Azarenoks un Ludmila Gladkaja, kā arī vēl sešas fiziskās personas.

Ārlietu ministrijā (ĀM) aģentūrai LETA norādīja, ka ES ar līdzīgi domājošajiem partneriem pieprasa Lukašenko režīmu nekavējoties apturēt nelegālās migrācijas plūsmu uz ES, atbrīvot gandrīz 900 politieslodzīto, pārtraukt represijas pret pilsonisko sabiedrību, īstenot Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Maskavas mehānisma neatkarīgo ekspertu misijas rekomendācijas un veikt jēgpilnus pasākumus, lai risinātu EDSO Vīnes mehānisma ietvaros paustās bažas.

Režīmam ir jāiesaistās EDSO atbalstītā dialogā ar demokrātiskās opozīcijas pārstāvjiem un pilsonisko sabiedrību, lai vienotos par jaunu un brīvu prezidenta vēlēšanu organizēšanu starptautisko novērotāju uzraudzībā, pauda ĀM, piebilstot,- ja Baltkrievijas režīma īstenotā prettiesiskā rīcība turpināsies, Latvija atbalstīs tālāku sankciju spiediena pastiprināšanu un ES sankciju sestās kārtas īstenošanu.

Ministrijā akcentēja, ka ES un Latvija turpinās atbalstīt Baltkrievijas pilsonisko sabiedrību cīņā par demokrātiju un cilvēktiesību ievērošanu. Latvijas līdzšinējais atbalsts ir vērsts uz tiešu palīdzības sniegšanu protestos un represijās cietušajiem, kā arī mediju un neatkarīgo žurnālistu atbalstam

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš novembra sākuma notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Lukašenko hibrīdoperācijas īstenošanā svarīga loma bijusi lidsabiedrībām, kas irākiešus un citu Tuvo Austrumu valstu pilsoņus masveidā nogādājušas uz Baltkrieviju, lai viņi tad mēģinātu nelegāli iekļūt ES.

Ņemot vērā ES brīdinājumus, vairākas Tuvo Austrumu valstis un lidsabiedrības pēdējā laikā apturējušas migrantu transportēšanu uz Baltkrieviju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu