Venecuēlā nogalināts bijušais FARC līderis

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Venecuēlā nošauts viens no komunistu teroristiskā grupējuma Kolumbijas Revolucionāro bruņoto spēku (FARC) līderiem, vēsta Kolumbijas mediji.

Atsaucoties uz anonīmiem avotiem Kolumbijas un Venecuēlas izlūkošanas dienestos, vairāki laikraksti vēsta, ka bijušo FARC komandieri Ernanu Dario Velaskesu, kurš pazīstams arī kā "El Paisa" ("Zemnieks"), uzdūries slēpnim Kolumbijas pierobežā esošajā Apures štatā.

Nedz Kolumbijas, nedz Venecuēlas valdība oficiāli notikušo nav apstiprinājušas. Kolumbijas armija medijiem paziņojusi, ka nav informēta par terorista iespējamo likvidāciju.

Nežēlīga cilvēka slavu iemantojušais Velaskess 2018.gadā, divus gadus pēc miera līguma parakstīšanas ar Kolumbijas valdību, pameta FARC vadību.

Viņš kļuva bēdīgi slavens ar tādu bruņotu uzbrukumu organizēšanu kā 2003.gadā Bogotā sarīkotais sprādziens, kurā gāja bojā 36 cilvēki un desmitiem tika ievainoti.

Velaskess bija viens no FARC pārstāvjiem miera sarunās ar Kolumbijas valdību dalībniekiem. Pēc aiziešanas no FARC 2019.gadā viņš kopā ar cietiem bijušajiem FARC vadoņiem Ivanu Markesu un Hesusu Santriču paziņoja par bruņotas cīņas atsākšanu.

2016.gadā noslēgtais miera līgums pielika punktus 52 gadus ilgušajam bruņotajam konfliktam, kas saskaņā ar Nacionālā vēsturiskās piemiņas centra datiem prasījis vairāk nekā 260 000 cilvēku dzīvības.

Kopš miera līguma parakstīšanas 13 000 FARC kaujinieku ir nolikuši savus ieročus, bet FARC kļuvusi par maznozīmīgu politisku partiju.

Tomēr vardarbība nav rimusi, jo vairāk nekā 5000 FARC kaujinieku atteikušies nolikt ieročus.

Kolumbija vairākkārt apsūdzējusi kreisi autoritāro Venecuēlas valdību par patvēruma sniegšanu FARC un otra komunistu teroristiskā grupējuma - ELN - kaujiniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu