Covid 19 vakcinācija: pēc cik ilga laika var saņemt gripas poti (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vairākās Eiropas valstīs aug ne tikai saslimstības ar Covid-19 rādītāji, bet ir sākusies gripas izplatība. Gatavojoties šī gada gripas sezonai, TVNET skaidro, pēc cik ilga laika drīkst saņemt gripas poti, ja veikta vakcinācija pret Covid-19.

Jau vēstīts, ka, gatavojoties šī gada gripas sezonai, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pagājušajā nedēļā norādīja, ka vēl nav par vēlu vakcinēties, aicinot izmantot iespēju vakcinēties arī pret gripu, veicot vakcināciju pret Covid-19.

"Šobrīd nav vēl nokavēts laiks vakcinēties pret gripu. Ja cilvēks dodas pēc otrās Covid-19 vakcīnas devas vai balstvakcinācijas devas, var saņemt gripas vakcīnu vienlaicīgi ar Covid-19 vakcīnas devu," atsaucoties uz Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētājas, profesores Daces Zavadskas sacīto, mājaslapā vēsta SPKC. "Īpaši aicinātu vakcināciju veikt grūtniecēm vai sievietēm, kas plāno grūtniecību, un bērnu vecākus, jo gripas izplatība sabiedrībā straujāk norit bērnu vidū, kā arī slimības gaita bērniem ir daudz nopietnāka nekā, piemēram, Covid-19. "

Nacionālā veselības dienesta mājaslapā publiski pieejamā vakcinācijas rokasgrāmatā, kura kalpo kā informatīvais materiāls vakcinācijas veicējiem-profesionāļiem, 1. decembra publiskotajā rokasgrāmatas versijā teikts šādi: "Latvijas Imunizācijas valsts padome rekomendē vakcināciju plānot savlaicīgi un starp Covid-19 un citām vakcīnām ievērot 14 dienu intervālu, taču, ja kādu apsvērumu dēļ ir nepieciešams ievadīt Covid-19 un citas vakcīnas vienlaicīgi, tad to drīkst darīt. Vienlaicīga citu vakcīnu ievade kopā ar Covid-19 vakcīnu varētu būt attiecināma uz situācijām, kad abu vakcīnu ievade ir būtiska un neatliekama, piemēram, vakcīna pret gripu, pneimokoku infekciju pirms paredzamas imūnsupresijas. Ja nepieciešams ievadīt vairākas vakcīnas vienlaicīgi, katra injekcija būtu jāveic citā injekcijas vietā."

Kā savā mājaslapā atgādina SPKC, šobrīd, vakcinējoties pret gripu, imunitāte izveidosies vidēji 10 dienu laikā, tādējādi, sākoties gripas pacēlumam, organismam jau būs aizsardzība.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā par gripas sākšanos Eiropā ziņojušas astoņas valstis - Azerbaidžāna, Bosnija un Hercegovina, Kirgizstāna, Dānija, Igaunija, Gruzija, Slovākija un Kosova, kamēr 15 valstis informējušas par atsevišķu gadījumu atklāšanu, bet Kirgizstāna par reģionālo gripas izplatību. 

Latvija nav starp valstīm, kas ziņojušas par gripas izplatību, bet starp tām ir mūsu kaimiņvalsts Igaunija. 

Šī gada novembra izskaņā SPKC prognozēja, ka 2021.-2022. gada sezonā ir sagaidāms zemāks iedzīvotāju dabiskās imunitātes līmenis pret gripu, kā rezultātā varētu palielināties slimības izplatība un slogs. SPKC speciālisti aicināja cilvēkus, īpaši riska grupas, pasargāt sevi no iespējamām smagām saslimšanām, vakcinējoties pret gripu arī šogad, jo vecāka gadagājuma cilvēkiem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām ir lielāks risks saslimt ar gripu smagākā formā. Turklāt gripa, tāpat kā Covid-19 infekcija, var izraisīt hronisko saslimšanu saasinājumu, kā arī bakteriālās infekcijas pievienošanos, kas ievērojami pasliktina slimības iznākuma prognozi.

Kā septembrī ziņoja Veselības ministrija, šai gripas sezonai valsts centralizēti plāno iegādāties par gandrīz 50% vairāk pretgripas vakcīnu nekā iepriekšējā sezonā.

Gripas epidēmija 2020.-2021. gada sezonā Latvijā ilga no 2020. gada 11. decembra līdz šī gada 19. martam. Gripa laupīja 23 cilvēku dzīvības.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu