Putins uzdevis "Rosņeftj" izstrādāt plānu dabasgāzes piegādēm Eiropai (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Krievijas prezidents Vladimirs Putins devis rīkojumu valsts kontrolētajai naftas kompānijai "Rosņeftj" izstrādāt priekšlikumu dabasgāzes importam uz Eiropu, ar kuru varētu izbeigt "Gazprom" monopolu dabasgāzes eksportā pa cauruļvadiem.

Krievijas ziņu aģentūra "Interfax" otrdien vēstīja, ka Putins uzdevis "Rosņeftj" līdz 1.martam izstrādāt piedāvājumu Eiropai gadā piegādāt līdz desmit miljardiem kubikmetru dabasgāzes.

Gāzes piegāžu projektu "Rosņeftj" īstenos kopā ar Krievijas valdību un "Gazprom", kura akciju kontrolpakete pieder valstij. Par plāniem paziņots laikā, kad Eiropā krasi pieaugusi dabasgāzes cena, par ko daži vaino Krieviju, kura piegādā trešo daļu no Eiropā patērētās dabasgāzes.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs apstiprināja, ka tāds projekts tiek izstrādāts.

"Valdība tiešām izskata šo jautājumu," viņš sacīja žurnālistiem.

"Rosņeftj" valdes priekšsēdētājs Igors Sečins, kurš ir viens no Putina lojālākajiem līdzgaitniekiem, jau sen mudinājis Krievijas prezidentu atcelt "Gazprom" monopolu dabasgāzes eksportā un izmantot gāzes cenu kāpumu.

Eiropā, kur valstis cenšas atjaunot pandēmijas un ar to saistīto ierobežojumu iedragāto ekonomiku, saasinās enerģētikas krīze, gāzes cenai sasniedzot arvien jaunus rekordus, bet no atjaunīgiem resursiem ražotas enerģijas piegāžu apjoms sarūk.

Rietumvalstis kritizē Krieviju par gāzes cenas pieaugumu, uzstājot, ka tā nepalielina piegāžu apjomu, lai piespiestu Eiropu parakstīt garāka termiņa līgumus un neiebilst pret pretrunīgi vērtēto gāzesvadu "Nord Stream 2".

Krievija šo kritiku noraida.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu