Pētījums: koronavīruss var tiešā veidā inficēt taukšūnas (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka koronavīruss SARS-CoV-2 var tiešā veidā inficēt taukšūnas un īpašas imūnsistēmas šūnas, kas atrodas taukaudos.

Pētījumā, kas vēl nav recenzēts un ir publicēts datubāzē “bioRxiv”, zinātnieki eksperimentēja ar taukaudiem, kas palikuši pēc tauku atsūknēšanas procedūrām. Viņu mērķis bija noskaidrot, vai koronavīruss var inficēt taukšūnas. Viņi atklāja, ka vīruss patiešām spēj inficēt taukšūnas adipocītus. Paralēli tam noskaidrojās, ka inficētas var tikt arī imūnsistēmas šūnas makrofāgi, kas atrodas taukaudos.

Tālāk zinātnieki izpētīja arī no Covid-19 mirušo pacientu taukaudus un atklāja vīrusa daļiņas taukaudos, kas apņem vairākus orgānus. Zināms, ka tādi vīrusi kā HIV un gripa var no imūnsistēmas “paslēpties” taukaudos. Izskatās, ka SARS-CoV-2 teorētiski spēj to pašu, rakstīts izdevumā “The New York Times”.

Jau kopš paša pandēmijas sākuma ir zināms, ka cilvēkiem ar lieko svaru pēc saslimšanas ar Covid-19 ir lielāks risks piedzīvot smagu slimības gaitu vai pat nomirt. Zinātniekiem ir vairākas teorijas par to, kā tauki šo risku palielina.

Lielāks vēdera tauku daudzums var radīt spiedienu uz diafragmu, apgrūtinot gaisa plūsmu plaušās. Ja cilvēkam jau tā ir grūti elpot ikdienā, tad pēc inficēšanās ar koronavīrusu normāla skābekļa uzņemšana var kļūt teju neiespējama. Turklāt cilvēkiem ar lieko svaru asinīs vieglāk var veidoties trombi nekā veselīgiem cilvēkiem.

Savukārt jaunais pētījums tagad ir parādījis, ka koronavīruss tauku šūnas var inficēt arī tiešā ceļā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu