Raidījums: Pagājušās nedēļas snigšana Rīgai izmaksājusi vairāk nekā miljons eiro (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Sniegs Rīgā
Sniegs Rīgā Foto: Jānis Škapars/TVNET

No 29. novembra līdz 3. decembrim sniga katru dienu, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs pirmo reizi vēsturē izsludināja sarkano brīdinājumu par īpaši stipru snigšanu. Kā svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga", Rīga ar sniegu netika galā, turklāt snigšana pašvaldībai izmaksājusi vairāk nekā miljons eiro.

Kā atgādina raidījums, Rīgā vismaz 30 centimetrus bieza sniega sega pārklāja ielas, namu jumtus un mašīnas. Ietves laikus nenotīrīja pat pašvaldības īpašumos, automašīnas joprojām slidinās pa ledu pat uz maģistrālajām ielām. Avāriju skaits pieauga par 50 procentiem, veidojās sastrēgumi un kavējās sabiedriskais transports. Rīgā no 18. novembra līdz 26. novembrim bija 387 ceļu satiksmes negadījumi, bet no 27.novembra līdz 5. decembrim - 586.

Tomēr, kā vēsta raidījums, Rīgas domes (RD) vadība uzskata, ka labi tikusi galā ar pienākumiem.

RD pati pieņēmusi noteikumus, ka ietvēm jābūt tīrām pulksten 8 no rīta un uzreiz pēc snigšanas. Ielām – trīs līdz četru stundu laikā. Tomēr ledus uz brauktuvēm pat uz maģistrālajām ielām saglabājās nedēļu pēc nokrišņiem.

Kā uzsver raidījums, gan Jāņa Birka, gan Aivara Aksenoka un Nila Ušakova valdīšanas laikā pēc lielām snigšanām vienmēr bija atrunas, ka bijuši īpaši smagi apstākļi, bet pilsēta labi pastrādājusi. Ja arī kaut kur sniegs ir palicis, tad vai nu tam tā ir jābūt, vai vainīgi ir privātīpašnieki. Raidījums secina – tagad notiek tas pats.

Par ielu braucamo daļu tīrīšanu atbildīgs ir RD satiksmes departaments. Tā vadītājs Jānis Vaivods līgumus ar uzturētājiem mantojis no priekšgājējiem. Tie izvēlēti 2019. gadā. Tās ir pilnsabiedrības "Labā krasta uzturētājs" un "Kreisā krasta uzturētājs".

Departamenta vadītājs uzskata, ka cīņā ar ekstremālo sniegu ir sasniegti labi rezultāti. Palikušais ledus uz brauktuvēm ir apstākļu sakritība – straujā temperatūras krišanās. Lielā aukstumā sāls vairs ledu nekausē.

Daudzviet ielas izskatās netīrītas un nekaisītas, ir slidenas. Vaivods saka, ka tas ir pieņemami, jo pilnībā no sniega jāattīra tikai ielas ar intensīvu satiksmi. Daļai ielu pieļaujams sniegs līdz 4 centimetriem arī pēc tīrīšanas.

Pagājušās nedēļas laikapstākļi rīdziniekiem izmaksājuši vairāk nekā miljonu eiro. Šķūrēšana, kaisīšana un sniega izvešana. Izvesti vairāk nekā 20 tūkstoši kubikmetru sniega. Cik pilsēta maksā par katru kravu, departamentā neatklāj.

Kā vēsta raidījums, brauktuvēm pilsētā ir viens saimnieks, bet atbildīgo par ietvēm ir tūkstošiem. Pārsvarā privātīpašnieki un namu pārvaldes. Vietām iešana ir gluda, bet daudzviet jābrien pa nenotīrītiem kukuržņiem. No 3 miljoniem kvadrātmetru ietvju – pašvaldībai pieder sestā daļa. Ap 1500 pilsētā izkaisītu zemes pleķīšu. To apkopšanai nolīgta firma “Clean R”. Pēc lielās snigšanas kompānija nespēja paveikt apsolīto.

Pirms gada noslēgtais “Clean R” līgums beigsies pēc trīs gadiem, tomēr katra gada beigās pusēm ir tiesības izlemt – turpināt sadarbību vai nē. Gan dome, gan firma vēl domā.

Tagad par ielu uzturēšanu atbild tie, kas desmit gadus bija opozīcijā un kritizēja Nila Ušakova un Andra Amerika vadīto domi par izšķērdīgu un nemākulīgu pilsētas apkopšanu. Kā ziņo raidījums – nu viņiem bija iespēja parādīt, ka to spēj labāk.

Lai gan ietves daudzviet nav kārtīgi notīrītas joprojām, uz brauktuvēm dažviet ledus noturējies visu nedēļu, pašvaldības politiskā vadība uzskata, ka lielos vilcienos pilsēta ar sniegu labi tikusi galā.

Lai centralizēti tīrītu visu ielu – gan brauktuvi, gan ietvi, pilsētai nav naudas. Vienīgais veids, kā panākt kārtību, ir piespiest privātīpašniekus rūpīgāk pildīt pienākumus. Arī tā ir RD atbildība. Šogad pirmoreiz pašvaldība izveidojusi mobilās brigādes, kas tīrījusi nekoptās vietas. Īpašniekam par šādu pakalpojumu ne vien jāsamaksā izdevumi, bet arī sods. Šonedēļ šādi sakoptas vairāk nekā 50 vietas. Nākotnē piespiedu sakopšana uzņemšot apgriezienus.

Par nesakoptām ielām un slideniem ceļiem pašvaldība saņēmusi ap 200 sūdzību. Pašvaldības policija sākusi ap 30 administratīvās lietas par traumām dēļ nenotīrītām ietvēm un netīrītiem jumtiem.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu