Uzņēmējam par izvairīšanos no nodokļiem piemēro brīvības atņemšanu (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cietums.
Cietums. Foto: Pixabay

Rīgas rajona tiesa par izvairīšanos no nodokļiem kādam uzņēmējam piemērojusi brīvības atņemšanu un noteikusi pienākumu samaksāt kompensāciju, informēja prokuratūrā.

Rīgas rajona tiesa nolēma uzņēmēju sodīt ar brīvības atņemšanu uz septiņiem mēnešiem, kā arī piemērot tiesību atņemšanu veikt visu veidu komercdarbību uz diviem gadiem, kā arī nosakot pienākumu samaksāt kompensāciju par mantisko zaudējumu 83 605 eiro apmērā par labu valstij.

Saskaņā ar tiesas spriedumu kāda uzņēmuma, kurš darbojās kravu un pasažieru pārvadājumu jomā, amatpersona sistemātiski iesniedza Valsts ieņēmumu dienestam pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas, deklarāciju par uzņēmuma ienākuma nodokli ar gada pārskatiem un ziņojumus par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī.

Ņemot vērā minēto, amatpersona likumā noteiktajā termiņā un pilnā apmērā aprēķinātās nodokļu summas valsts budžetā nenomaksāja, tādējādi izvairoties no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā.

Tiesa atzina, ka amatpersonas darbību rezultātā netika nodrošināta uzņēmējdarbību reglamentējošo normatīvo aktu prasību izpilde finansiāli saimnieciskajā darbībā, tajā skaitā noteiktajā termiņā un pilnā apmērā nomaksāt nodokļus un nodevas, kā arī, kārtojot grāmatvedību, uzskatāmi atspoguļot visus uzņēmuma darījumus, lai varētu gūt patiesu un skaidru priekšstatu par uzņēmuma finansiālo stāvokli, darbības rezultātiem un naudas plūsmu.

Spriedumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu