ZM rosinās likvidēt ūdeles "Baltic Devon Mink" kažokzvēru novietnēs (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ūdeles.
Ūdeles. Foto: Ieva Lūka/LETA

Reaģējot uz Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) riska novērtējuma ziņojumu, Zemkopības ministrija (ZM) gatavo Ministru kabineta lēmuma projektu par SIA "Baltic Devon Mink" ūdeļu novietnē esošo dzīvnieku likvidāciju,  informēja ministrijā.

Lēmuma projekts par ūdeļu novietnē esošo dzīvnieku likvidāciju vispirms tiks vērtēts Operatīvās vadības grupā (OVG), kas notiks ceturtdien, 16.decembrī. Ja OVG to saskaņos, lēmumprojektu paredzēts virzīt izskatīšanai un apstiprināšanai šāgada pēdējā Ministru kabineta sēdē 21.decembrī. Šāds lēmuma projekts tiek gatavos ārkārtas situācijas ietvaros.

"Sabiedrības veselība ir mūsu prioritāte, tāpēc pašlaik, tostarp arī ar Veselības ministrijas atbalstu, no Zemkopības ministrijas puses tiek sperti visi nepieciešamie soļi, lai sabiedrības veselības riskus iespējami mazinātu," uzsvēra zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts (NA).

Lēmumprojekts tiek gatavots, pamatojoties uz SPKC riska novērtējuma ziņojumu Operatīvās vadības grupā. Atbilstoši tam skartajā ūdeļu novietnē pastāv riski turpmākai SARS-CoV-2 vīrusa mutācijas varbūtībai un cilvēku inficēšanās iespējām. Par to liecina periodiski notikušie darbinieku inficēšanās gadījumi ar tiem sekojošo potenciālo iespēju izplatīties iedzīvotāju vidū.

Saskaņā ar provizoriskām aplēsēm, dzīvnieku izkaušana un novietnes slēgšana varētu izmaksāt ap 20 miljoniem eiro, kas ietvertu arī kompensāciju par nogalinātajiem vaislas dzīvniekiem, izmaksas par dzīvnieku nogalināšanu, dzīvnieku līķu savākšanu, transportēšanu un iznīcināšanu, izmaksas par dzīvnieku barības iznīcināšanu, dezinfekciju un citiem izdevumiem, kas var rasties darbības procesā. ZM aicinās Finanšu ministriju rast šim mērķim nepieciešamo finansējumu.

ZM pirmo reizi jautājumu par "Devon Baltic Mink" ūdeļu novietnē esošo dzīvnieku likvidāciju OVG virzīja, tiklīdz tika saņemts SPKC riska novērtējums, proti, 15.novembrī. Jautājums OVG tika skatīts 13.decembrī.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir veicis apsekojumus arī citās kažokzvēru audzētavās, apdraudējums sabiedrības drošībai nav konstatēts.

Jau vēstīts, ka zinātniekiem ir bažas par jaunu, cilvēkus apdraudošu Covid-19 mutāciju veidošanos kažokzvēru audzētāja "Baltic Devon Mink" ūdeļu novietnē.

Sākumā notikusi vīrusa transmisija no cilvēka uz ūdeli, bet ar sekvenēšanu pierādīts, ka vīrusa transmisija ir notikusi abos virzienos un vairākas reizes,

par pētnieku atklājumiem portālam "Delfi" stāstīja Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) pētniece Monta Brīvība.

Jau vasarā ūdeļu audzētavā esot izveidojusies neparasta situācija - kad Latvijā, tāpat kā pasaulē, pārliecinoši dominējis Covid-19 delta paveids, "Baltic Devon Mink" ūdeles un darbinieki sirguši ar vīrusa paveidu, kas bija izplatīts agrā pavasarī. Visi no ūdelēm iegūtie vīrusa paraugi un 15 no 16 derīgajiem darbinieku vīrusa paraugiem atbilda tieši šim vienam vīrusa celmam, skaidrojusi Brīvība.

Pētnieku bažas raisījis arī fakts, ka no kādas "Baltic Devon Mink" ūdeles izdevies iegūt vīrusa paraugu, kurā atklājušās arī trīs būtiskas mutācijas, kas raksturīgas Covid-19 delta paveidam. "Tas mums lika domāt, ka, iespējams, tur tika ienests arī delta paveids un ka tur ir notikusi rekombinācija - no diviem vīrusiem ir apvienojies viens," portālam "Delfi" skaidroja Brīvība.

Zinātnieki norāda, ka, turpinot ļaut vīrusam izplatīties starp ūdelēm un fermas darbiniekiem, var nonākt pie jauna Covid-19 varianta, kas galvassāpes sagādās vairs ne tikai pašmāju, bet gan pasaules mērogā.

BMC ziņojumā ZM esot teikts, ka fermā augošās ūdeles būtu jālikvidē. Pat mainot darba apstākļus fermā, vīrusa izplatīšanos un mutēšanu, zinātnieku skatījumā, praktiski nevarētu novērst.

Arī Slimību profilakses un kontroles centrs sniedzis ZM risku izvērtējumu par Covid-19 izplatību audzētavā un draudiem sabiedrības veselībai, un tā ieteiktais risinājums bijis tāds pats kā BMC piedāvātais - "ilgi pastāvošā infekcijas perēkļa likvidācija".

Rekomendācija tālāk nodota izskatīšanai Operatīvās vadības grupā, taču tā šo jautājumu savā darba kārtībā nav iekļāvusi. Ministru kabineta preses sekretārs Reinis Grāvītis portālam "Delfi" skaidrojis, ka konkrētajā gadījumā risinājuma meklēšana ir tieši ZM kompetencē sadarbībā ar SPKC.

Savukārt ZM un PVD portālam atbildēs vismaz pāris reizes apgalvo, ka "Baltic Devon Mink" ūdelēm nav novēroti slimības simptomi vai paaugstināta mirstība, kas liecinot, ka vīruss dzīvniekiem nerada ciešanas. PVD atzinums gan orientēts uz dzīvnieku labturības vērtēšanu, lai gan zinātnieki pauduši bažas par vīrusa mutāciju perēkli un potenciālu apdraudējumu cilvēku veselībai.

LETA jau iepriekš ziņoja, ka ūdeļu audzētavā "Baltic Devon Mink" gan darbiniekiem, gan ūdelēm tika atklāta inficēšanās ar Covid-19 un PVD "pēc ilgākas epidemioloģiskās izmeklēšanas un pilnākas informācijas apkopošanas" lēma, kādu rīcību nepieciešams izvēlēties.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Baltic Devon Mink" pieder Nīderlandē reģistrētam uzņēmumam "Van Ansem Participaties B.V." un kā tā patiesie labuma guvēji norādīti šīs valsts pilsoņi Johaness un Nikolass van Ansemi. Uzņēmums 2020.gadā strādājis ar 1,4 miljonu eiro apgrozījumu un 417 532 eiro zaudējumiem. Miljonos mērāmus zaudējumi uzņēmumam tiek uzrādīti jau kopš 2015.gada.

Pēc PVD tīmekļvietnē pieejamās informācijas, Latvijā 2021.gada 4.janvārī bija reģistrētas deviņas kažokzvēru audzētavas, no kurām piecās novietnēs tika turēti ap 130 000 dzīvnieku.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu