Lietuva atsauc uz konsultācijām pagaidu pilnvaroto lietvedi Ķīnā

Papildināts
TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lietuva atsaukusi uz konsultācijām savas vēstniecības Pekinā pagaidu pilnvaroto lietvedi Audru Čapieni, jo Ķīna vēlas mainīt šīs diplomātiskās pārstāvniecības nosaukumu, trešdien paziņojis ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis, uzsverot, ka šis solis nenozīmē vēstniecības slēgšanu.

"Vēlos ļoti strikti uzsvērt, ka tā nav vēstniecības slēgšana. Diplomāte atgriežas uz konsultācijām saistībā ar to, ka atšķiras mūsu un Ķīnas viedoklis par iespējām mainīt pārstāvniecības nosaukumu," viņš sacījis žurnālistiem.

Ārlietu ministrija informējusi ziņu aģentūru BNS, ka Pekina ieteikusi vēstniecību pārdēvēt par pilnvarotā lietveža biroju.

Pēc ministra teiktā, Lietuva varētu izskatīt "dažādus priekšlikumus" attiecībā uz pārstāvniecības nosaukuma maiņu, bet tiem jābūt saskaņotiem ar Lietuvas likumiem.

"Ķīna gribētu mainīt nosaukumu pret kaut ko tādu, kas mūsu likumos pat nav paredzēts, - tagad precīzi nepateikšu, viņi tikko atsūtījuši savu priekšlikumu. Mēs varam izskatīt dažādus priekšlikumus, bet tiem ir jābūt saskaņā ar mūsu tiesību aktiem. Jebkāds vienpusējs lēmums mainīt citas valsts nosaukumu, ja šī valsts pati atsakās vai nevar to darīt, ir pretrunā ar Vīnes konvenciju," skaidrojis Landsberģis.

Viņš pastāstījis, ka diplomāte atsaukta uz konsultācijām, jo nav skaidrs, kas viņu gaidītu gadījumā, ja Ķīna vienpusējā kārtā mainītu pārstāvniecības statusu.

"Iespējamas dažādas interpretācijas, teiksim, attiecībā uz Ķīnas izsniegto diplomātu identitātes karšu derīgumu, kas faktiski nodrošina viņiem tiesības brīvi pārvietoties pa pilsētu vai valsti," viņš piebildis.

Ārlietu ministrija norādījusi, ka pašlaik notiek diskusijas par Lietuvas pārstāvniecības Ķīnā un Ķīnas pārstāvniecības Lietuvā darbības tehniskajiem apstākļiem un tiek gaidīts, kamēr Ķīna pieņems lēmumu pagarināt Lietuvas diplomātu akreditāciju.

Lietuvas vēstniecība Pekinā pagaidām strādās attālināti. Arī konsulārie pakalpojumi Lietuvas pilsoņiem Ķīnā, tāpat kā līdz šim, tiks sniegti attālināti un ierobežotā apjomā.

Ārlietu ministrija norāda, ka Lietuva ir gatava turpināt diskusijas ar Ķīnu un atjaunot vēstniecības darbu pilnā apjomā, kolīdz būs panākta abām pusēm pieņemama vienošanās.

Lietuvas un Ķīnas divpusējās attiecības saasinājušās saistībā ar Pekinas iebildumiem pret Viļņas centieniem veidot ciešākas attiecības ar Taivānu.

Pekinu saniknojis Lietuvas lēmums atļaut Taivānai veidot pārstāvniecību Lietuvā, tās nosaukumā lietojot vārdu "Taivāna", jo Ķīna cenšas nepieļaut nekādus Taivānas mēģinājumus darboties kā neatkarīgai valstij. Citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots Taivānas galvaspilsētas nosaukums "Taibei", respektējot Pekinas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

Augustā Ķīna atsauca uz konsultācijām savu vēstnieku Viļņā un vienlaikus pieprasīja atsaukt arī Lietuvas vēstnieku Pekinā. Lietuvas vēstniece Ķīnā Diāna Mickevičiene Lietuvā uz konsultācijām atgriezās septembra sākumā.

Taivānas pārstāvniecība Viļņā tika atklāta 18.novembrī, bet drīz pēc tam Ķīna pavēstīja, ka pazeminājusi diplomātisko attiecību līmeni ar Lietuvu, proti, vienas valsts intereses otrā turpmāk pārstāvēs nevis vēstnieks, bet zemāka ranga diplomāts - pilnvarotais lietvedis.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu