Top vērienīga Latvijas alpīnisma vēstures kolekcija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Egons Zablovskis kopā ar sievu Asju, 1966. gads
Egons Zablovskis kopā ar sievu Asju, 1966. gads Foto: publicitātes

2021. gada 20.decembrī kalnos kāpēju dinastija – Bušu ģimene dāvinās Latvijas Valsts arhīvam viņu tēva un vectēva Egona Zablovska materiālu kolekciju par kalnu tūrisma un alpīnisma pirmsākumiem Latvijā. Latvijas Alpīnistu savienība un Latvijas Valsts arhīvs vienojušies par Latvijas alpīnisma vēstures kolekcijas kopīgu veidošanu, lai vāktu, sistematizētu un padarītu publiski pieejamu informāciju par alpīnisma vēsturi un sasniegumiem.

Liela daļa alpīnisma vēstures ir gājusi zudumā, tāpēc ir svarīgi saglabāt informāciju, kas ir izkaisīta daudzās kolekcijās.

Latvijas Alpīnistu Savienības izveidotā iniciatīvas grupa uzskata, ka ir būtiski saglabāt nākamajām paaudzēm informāciju par to, kā Latvijā sākusies kalnos kāpšana, kā veidojusies spēcīgā alpīnisma skola un kā Kaukāza, Pamira kalnu grēdās radies tik daudz virsotņu un kalnu pāreju ar Latvijas alpīnistu dotiem nosaukumiem.

Egons Zablovskis 1986. gadā
Egons Zablovskis 1986. gadā Foto: publicitātes

Darba grupas rīcībā ir vairāk nekā piecdesmit cilvēku saraksts, pie kuriem atrodamas alpīnisma vēstures liecības.

Egona Zablovska dokumentu, fotogrāfiju un kalnu kāpienu aprakstu kolekcija būs pirmais solis ilgā procesā, kas ļaus Latvijas alpīnisma vēsturi padarīt pieejamu visiem, kuri jūt kalnu aicinājumu. 

Informāciju plānots arī digitalizēt un padarīt pieejamu visiem interesentiem.

Par Egonu Zablovski

02.03.1926 – 05.08.2020

Dzimis Ventspils rajona Tārgales pagasta Jaunupes ciemā.

Jau skolas gados sāka organizēt dažādas sporta aktivitātes un sacensības saviem vienaudžiem.

Pēc otrā pasaules kara iestājās Latvijas Universitātes Fizikas un Matemātikas fakultātē. Studiju gados dzīvojot kopmītnēs, organizēja sportiskas aktivitātes augstskolā.

Ap 1949. gadu kā viens no pirmajiem kopā ar citu fakultāšu studentiem aizbrauca uz Ļeņingradu, kur piedalījās orientēšanās sacensībās. Tajās Zablovskis ieguva otro vietu. Tolaik sacensības notika naktī ar 10 kg ķieģeļu mugursomā, jo tika uzskatīts, ka pa dienu un bez svara uz muguras orientēties prot visi.

Egons Zablovskis bija viens no pirmajiem, kurš orientēšanos kā sporta veidu ieviesa arī Latvijā.

1952. gadā kopā ar domubiedriem pirmo reizi organizēja braucienu uz kalniem - PSRS alpiniādi Baksānas ielejā Kaukāzā.

No Latvijas turp devās 7 cilvēku grupa. 1953. gadā pirmo reizi paši organizēja alpiniādi Kaukāzā. Turpmāk tādas tika organizētas katru gadu. Tas ļāva lielam skaitam aktīvu cilvēku pirmo reizi doties uz kalniem.

Pēc Latvijas Universitātes beigšanas Egons Zablovskis strādāja par pasniedzēju un organizēja braucienus uz kalniem gan ziemā, gan vasarā.

Viņš bija viens no pirmajiem, kurš piedalījās “Kalnu skolas” organizēšanā ar mērķi panākt, lai kalnos cilvēki dotos tehniski sagatavoti un izglītoti.

Pateicoties savam raksturam, iemaņām un zināšanām, viņš vienmēr radīja drošības sajūtu grupā.

Egons Zablovskis bija viens no tiem cilvēkiem, kurš saturēja kopā Latvijas alpīnistu un kalnu tūristu kopienu.

Egons Zablovskis 1986. gadā
Egons Zablovskis 1986. gadā Foto: publicitātes

Viņš bija arī viens no informācijas glabātājiem par Latvijas kāpēju veikumiem kalnos kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem. Egons Zablovskis ar kalnu maģiju iepazīstināja lielu daļu Latvijas inteliģences un uzsāka kalnos kāpēju dinastiju, kura turpinās jau trīs paaudzes – kalnos kāpj meita Andra un gandrīz visi mazbērni.

Egons Zablovskis saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni par Latvijas kalna tūrisma un alpīnisma aizsākšanu Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu