Ģimenes ārstu prakšu vakcinācijas kapacitāte daudzviet ir pārsniegta, norāda Kozlovska (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Daudzās ģimenes ārstu praksēs vakcinācijas kapacitāte ir pārsniegta un pieraksts vakcinācijai pret Covid-19 iestiepjas jau nākamajā gadā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska.

Jauna vakcinācijas programmas daļa, ļaujot potēt bērnus vecumā no pieciem gadiem, ir jauns pasākums, un viss jaunais prasa skaidrību un izpratni, tāpēc nepieciešams laiks, un ģimenes ārsts kā uzticības persona runās ar vecākiem, skaidroja ģimenes ārste.

Kozlovska gan uzsvēra, ka bērnu vakcinācija nebūtu jāsasteidz jau pirmajās dienās, jo ģimenes ārstu praksēs ir pilns kalendārs ar senioriem un balstvakcināciju. Pašreiz daudzās ģimenes ārstu praksēs nemaz neesot vietas, lai aktīvi pierakstītu un vakcinētu mazus bērnus. Tāpat jāņem vērā arī Imunizācijas valsts padomes ieteikums vakcināciju sākt ar bērniem, kuriem ir hroniskas saslimšanas.

"Mēs tīri fiziski nevaram uzreiz paņemt visus praksē un sapotēt," secinājumi Kozlovska, piebilstot, ka viņas vakcinācijas kalendārs aizpildīts jau līdz pat 5.janvārim.

Būtiski ir arī tas, ka dienā vienā vietā jāsapotē vismaz desmit bērni, jo vienā vakcīnas flakoniņā ir desmit devas, kas arī ir ierobežojošs faktors.

Kozlovska stāstīja, ka tad, ja vecāki paši ir sapotējušies, tad ļoti bieži tieši šie vecāki ir tie, kuri saka, ka nepieciešams potēt arī viņu bērnus.

Ārste prognozē, ka bērnu vakcinācijas gaita ritēs normāli, taču tam ir jādod laiks, jo bez vakcinācijas pret Covid-19 jāīsteno arī potēšana pret gripu un citām slimībām.

Kā ziņots, no 16. decembra Latvijā vakcīnu pret Covid-19 var saņemt ikviens bērns no piecu gadu vecuma, taču vakcinācija īpaši ieteicama būs bērniem ar dažādām hroniskām saslimšanām, piemēram, ar palielinātu svaru, cukura diabētu, smagiem imūnsistēmas traucējumiem, hroniskām kardiovaskulārajām un nieru slimībām, kā arī onkoloģiskām saslimšanām, trešdien preses konferencē informēja Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu