Terehovas muitas punkta amatpersonai par kukuļņemšanu piespriests nosacīts cietumsods (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Piektdien Ekonomisko lietu tiesa (ELT) ar nosacītu cietumsodu par kukuļņemšanu lēma sodīt Terehovas muitas kontroles punkta amatpersonu.

Publiski pieejamā informācija tiesu kalendārā liecina, ka notiesātais ir Vilnis Strupulis.

ELT nosprieda apstiprināt starp prokuroru un Strupuli noslēgto vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Tiesa atzina personu par vainīgu pēc Krimināllikuma 320.panta trešās daļas, proti, par kukuļņemšanu, nosakot divu gadu un sešu mēnešu ilgu nosacītu cietums

odu.

Tāpat tiesa lēma aizliegt Strupulim ieņemt valsts amatpersonas amatu trīs gadus.

Brīvības atņemšanas sods apsūdzētajam noteikts nosacīti ar pārbaudes laiku uz trim gadiem. Turklāt tiesa pēc prokurora ierosinājuma nosprieda atzīt apsūdzētā dzīvesvietā veiktās kratīšanas laikā izņemtos naudas līdzekļus 3500 Krievijas rubļus (42 eiro) par noziedzīgi iegūtu mantu, konfiscēt to un ieskaitīt valsts budžetā. Vienlaikus tiesa nosprieda atcelt arestu piederošajam transportlīdzeklim, jo nav iegūti pierādījumi, ka šī manta būtu noziedzīgi iegūta.

Nosakot soda veidu, tiesa ņēma vērā, ka apsūdzētais, būdams valsts amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, pieņēma kukuļus pirms likumīgu darbību izdarīšanas vai neizdarīšanas personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kas ir vissmagākais valsts amatpersonas noziegums, kuru raksturo visaugstākā kaitīguma pakāpe. To apstiprina apsūdzētajam inkriminētā noziedzīga nodarījuma sankcijas apmērs, tāpēc apsūdzētajam noteikts paredzētais pamatsoda veids - brīvības atņemšana. Apsūdzētajam noteikts arī obligātais papildsods - aizliegts ieņemt noteiktu amatu. Prokurors pamatoti nav vienojies ar apsūdzēto par mantas konfiskāciju, jo apsūdzētajam tāda nav konstatēta.

Nosakot apsūdzētajam soda mēru, tiesa ņēma vērā, ka nav konstatēti apsūdzētā atbildību pastiprinošie apstākļi. Turpretī ir konstatēti vairāki apsūdzētā atbildību mīkstinošie apstākļi. Proti, apsūdzētais ir atzinis savu vainu un nožēlojis izdarīto, viņš aktīvi veicinājis konkrētā noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu, kā arī sniedzis izmeklēšanas iestādēm informāciju, kurai varētu būt nozīme citu noziedzīgu nodarījumu atklāšanā. Šādos apstākļos apsūdzētajam ir piespriests brīvības atņemšanas sods, kas pietuvināts minimālajam paredzētajam soda apmēram, savukārt papildsods - tiesību atņemšana ieņemt noteiktus amatus - piemērots virs vidējā panta sankcijā paredzētā tiesību ierobežošanas termiņa.

Izvērtējot apsūdzētā personību, tiesa konstatēja, ka viņš iepriekš nav tiesāts, kā arī nav ziņu par viņa saukšanu pie administratīvās atbildības. Apsūdzētais vaļsirdīgi atzinies izdarītajā noziedzīgajā nodarījumā un nožēlojis izdarīto. Viņš jau no aizturēšanas ir aktīvi veicinājis noziedzīgā nodarījuma atklāšanu, izmeklēšanu un sadarbojies ar tiesībsargājošo iestāžu amatpersonām.

Viss iepriekš minētais liecina par to, ka apsūdzētais ir sapratis savu darbību prettiesisko raksturu un nepieļaujamību, kā arī apzinās, ka izdarītais noziedzīgais nodarījums nav pieņemama amatpersonas rīcība un to patiesi nožēlo. Tiesa konstatēja, ka apsūdzētais uzreiz pēc atstādināšanas ir atradis citu darbavietu un strādā algotu darbu. Viņa apgādībā ir divi bērni. Ņemot vērā šos apstākļus, tiesa atzina, ka Krimināllikumā noteikto soda mērķi efektīvāk var sasniegt, apsūdzēto neizolējot no sabiedrības, tai skaitā nepiemērojot viņam reālu brīvības atņemšanu. Tiesa guva pārliecību, ka apsūdzētais jaunus noziedzīgus nodarījumus neizdarīs, tāpēc atbilstoši Krimināllikuma 55.pantam viņam brīvības atņemšanas sodu var noteikt nosacīti ar pārbaudes laiku uz trim gadiem.

Jau ziņots, ka aprīlī sākotnēji aizdomās par korupciju Terehovas muitas kontroles punktā tika aizturētas 29 amatpersonas, no kurām 21 atzīta par aizdomās turēto un šo personu lietas tika nodotas kriminālvajāšanai. Pret astoņiem muitniekiem kriminālprocess izbeigts pierādījumu trūkumu dēļ.

Prokuratūra 20 muitniekiem cēla apsūdzības un četrās lietas nodeva Ekonomisko lietu tiesai. Krimināllieta daļā pret vienu muitas amatpersonu prokuratūrā tika izbeigta, jo persona nomira.

Ar pieciem apsūdzētajiem prokuratūrā noslēgtas vienošanās par vainas atzīšanu un sodu, nododot krimināllietas tiesai vienošanās procesa kārtībā. Krimināllietas pret pārējiem 15 muitniekiem nodotas izskatīšanai tiesai vispārējā kārtībā.

Prokuratūra norādīja, ka pirmstiesas kriminālprocesu pabeigšana mazāk nekā astoņu mēnešu laikā tik apjomīgās krimināllietās bija iespējama konstruktīvas un profesionālas sadarbības rezultātā ar VID Iekšējās drošības pārvaldi.

Terehovā uz Latvijas-Krievijas robežas atrodas robežkontroles punkts un muitas kontroles punkts. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka jau iepriekšējos gados tiesībsargājošās iestādes par dažādiem nodarījumiem aizturējušas šo punktu robežsargus un muitniekus.

Skaļākā aizturēšana notika pirms aptuveni 14 gadiem. Toreiz tiesībsargājošās iestādes par dažādiem noziegumiem aizturēja vairākus desmitus muitnieku, robežsargu, policistu un privātpersonu.

Terehovas muitas kontrolpunkta amatpersonas par transportlīdzekļu un kravu nenovirzīšanu kontrolei un tās neveikšanu pieņēmušas materiālas vērtības vai guvušas citādu mantisku labumu sev un saviem ģimenes locekļiem.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu