Lāsts vai likumsakarība? Iemesli, kāpēc neizprotami var pieaugt svars (3)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Tu, cilvēks, pūlies vaiga sviedros, skaiti kalorijas, sporto, ievēro atslodzes dienas, bet svari, gluži kā noburti, ik dienu rāda arvien lielāku ciparu. Protams, sākot ēst vairāk un līdz ar to uzņemot vairāk kaloriju, vai samazinot fizisko aktivitāšu līmeni un patērējot mazāk kaloriju, svara izmaiņas ir viegli izskaidrojamas. Šādā gadījumā atliek tikai piekoriģēt savu ēdienkarti un/vai palielināt fizisko slodzi, un svars normalizēsies. Bet ko darīt, ja svars pieaug lēnām, nenovēršami un bez redzama iemesla?

Kopā ar fitnesa treneri un sertificētu uztura konsultanti Inetu Rijnieci skaidrosim, kāpēc svars var pieaugt pat tad, ja jūsu dzīvē šķietami nekas nav mainījies, un kādi var būt izplatītākie iemesli neizskaidrojamajam svara pieaugumam.

Miega trūkums

Dodoties pie miera vēlu, pastāv lielāka iespēja, ka jūs ar dažām it kā niecīgām uzkodām vai vīna glāzi tomēr uzņemat vairāk kaloriju nekā nepieciešams. Piemēram, vienā šķietami nevainīgā šokolādes konfekte «slēpjas» ap 60 kaloriju.

«Ja jūs neizguļaties, var sākties hormonu līmeņa izmaiņas, kas savukārt var palielināt izsalkumu un apetīti, kā arī mazināt sāta sajūtu. Iespējams, ka jūs tāpēc apēdat mazliet vairāk – nemanāmi, tomēr pietiekami, lai svars palielinātos,» skaidro Ineta Rijniece.

Stress

Izjūtot stresu, mūsu ķermenis izdala stresa hormonu kortizolu, kas izraisa apetītes palielināšanos.

Un, protams, augstas kaloritātes «ātrās uzkodas» allaž ir rokas stiepiena attālumā. Speciāliste brīdina, ka šī kombinācija ir ļoti auglīga augsne svara pieaugumam.

Antidepresanti

Dažiem antidepresantiem ir nepatīkama blakusparādība – svara pieaugums. Ja jums ir pamats domāt, ka antidepresants, kuru lietojat, izraisa svara pieaugumu - konsultējieties ar savu ārstu par izmaiņām ārstēšanas plānā.

Rijniece norāda, ka dažiem cilvēkiem pēc antidepresantu terapijas sākšanas rodas svara pieaugums tikai tāpēc, ka viņi jūtas labāk, un līdz ar to viņiem ir labāka apetīte, respektīvi – medikamenti iedarbojas tieši tā, kā nepieciešams, bet vienkārši ir jāpievērš vairāk uzmanības tam, ko un cik daudz jūs ēdat. Arī depresija pati par sevi var izraisīt svara izmaiņas.

Steroīdi

Arī pretiekaisuma steroīdie medikamenti, piemēram, prednizons, var izraisīt svara pieaugumu. Galvenie iemesli svara pieaugumam šajā gadījumā ir šķidruma aizture un palielināta ēstgriba. Dažiem cilvēkiem steroīdu lietošanas laikā var novērot arī īslaicīgu ķermeņa tauku uzkrāšanos tur, kur to agrāk nebija, piemēram – sejas zonā, uz vēdera vai pakauša daļā.

«Ja esat lietojis steroīdus vairāk nekā nedēļu, nepārtrauciet to lietošanu pēkšņi, jo tas var radīt nopietnākas problēmas nekā svara palielināšanās.

Vispirms konsultējieties ar savu ārstu,» brīdina fitnesa trenere.

Citi medikamenti

Ne tikai steroīdi, bet arī vairāki citi recepšu medikamenti var izraisīt svara pieaugumu. Piemēram – antipsihotiskie līdzekļi, kurus lieto, lai ārstētu tādus traucējumus kā šizofrēnija un bipolāri traucējumi, kā arī zāles migrēnas, krampju, augsta asinsspiediena un diabēta ārstēšanai. Konsultējieties ar savu ārstu, lai atrastu medikamentus, kas ārstē simptomus, un kuriem attiecībā uz jums nav šādu blakusparādību.

Kontracepcijas līdzekļi

Pretēji izplatītajam uzskatam, nav pierādīts, ka kombinētās kontracepcijas tabletes izraisa ilgstošu svara pieaugumu.

«Tiek uzskatīts, ka dažām sievietēm, kuras lieto kombinētās kontracepcijas tabletes, var rasties svara pieaugums saistībā ar šķidruma aizturi, bet tas parasti ir īslaicīgs,»

skaidro speciāliste. Ja svars tomēr turpina pieaugt, konsultējieties ar savu ārstu.

Hipotireoze

Ja jūsu vairogdziedzeris neražo pietiekami daudz hormonu, tas var rezultēties svara izmaiņās. Iespējamie papildus simptomi šajā gadījumā varētu būt – neizskaidrojams nogurums, paaugstināta jutība pret aukstumu, sausa āda, pietūkusi seja, aizsmakums, balss tembra izmaiņas, muskuļu vājums, muskuļu sāpes, neregulāras menstruācijas, matu trauslums, palēnināta sirdsdarbība, pavājināta atmiņa, kognitīvi traucējumi. Ineta Rijniece komentē,

«ja nav pietiekami daudz vairogdziedzera hormonu, vielmaiņa palēninās, tādējādi palielinot svara pieauguma iespējamību.

Hipotireozes ārstēšana ar medikamentiem var apturēt svara pieaugumu.»

Menopauze

Lielākā daļa sieviešu menopauzes laikā pieņemas svarā, taču iespējams, ka hormonālās izmaiņas nav vienīgais iemesls. Novecojot cilvēka vielmaiņa palēninās, kas nozīmē, ka jums ir nepieciešams uzņemt mazāk kaloriju un, ja jūsu ēšanas paradumi nemainās, veidojas kaloriju pārpalikums. Iespējams, ka arī jūsu fizisko aktivitāšu līmenis samazinās.

«Ja tauki vairāk uzkrājas ap vidukli nekā gurnos un augšstilbos – tad cēlonis tiešām varētu būt menopauze,»

norāda Rijniece.

Kušinga sindroms

Ilgstoši paaugstināta hormona kortizola līmeņa rezultātā var veidoties svara pieaugums, kas ir bieži sastopams Kušinga sindroma simptoms. Šajā gadījumā aptaukošanās galvenokārt ir novērojama sejas un vidukļa zonā. Iespējamie papildus simptomi varētu būt – nelieli asinsizplūdumi uz vaigiem, palielināta ēstgriba, tievi locekļi, apaļa seja, sausa āda, vāji muskuļi un kauli, pinnes un strijas.

Smēķēšanas atmešana

Arī smēķēšanas atmešana var veicināt svara pieaugumu. Tiesa gan,

cilvēki, kuri pārtrauc smēķēšanu, pieņemas svarā vidēji tikai par 4,5 – 5 kilogramiem.

Speciāliste skaidro, ka pēc vairākām nedēļām izsalkuma sajūtai vajadzētu mazināties un, samazinot uzņemto kaloriju daudzumu, arī svaram vajadzētu samazināties.

Inetas Rijnieces komentārs

«Pats galvenais – nestresojiet! Jā, iespējams, tas prasīs laiku, bet visu noteikti vēl var labot. Ja jūs pieņematies svarā:

  • Noskaidrojiet svara pieauguma cēloni. Tie ir tikai trīs – vielmaiņas palēnināšanās, jūsu veselības stāvokļa izmaiņas vai medikamentu ietekme. Ja iemesls ir vielmaiņas palēnināšanās – veltiet laiku vielmaiņu veicinošām aktivitātēm;
  • Nekādā gadījumā nepārtrauciet lietot medikamentus, iepriekš nekonsultējoties ar savu ārstu, jo tas var būt kritiski jūsu veselībai. Atcerieties, ka svara pieaugumam var būt arī citi iemesli un tieši jūsu ārsts vislabāk var palīdzēt tos noskaidrot;
  • Nesalīdziniet sevi ar citiem cilvēkiem, kuri lieto tos pašus medikamentus. Ne jau visi cilvēki saskaras ar vienām un tām pašām blakusparādībām, lietojot vienu un to pašu medikamentu. Pat ja kāds medikaments kādam izraisīja svara zaudēšanu vai pieaugumu, ļoti iespējams ka uz jums tas iedarbosies citādi;
  • Atcerieties, ka svara pieaugums nereti rodas tikai ūdens aiztures dēļ – tie nav tauki, no kuriem atbrīvoties ir grūti. Kad beigsiet lietot medikamentus, arī šķidruma aiztures izraisītais pietūkums mazināsies. Kamēr lietojiet zāles, samaziniet sāls patēriņu uzturā un dzeriet vairāk ūdens – tas palīdzēs mazināt aizturētā ūdens daudzumu;
  • Ja jums ir aizdomas, ka svara pieauguma cēlonis ir kāds jūsu lietotais medikaments, konsultējieties ar savu ārstu. Vairumā gadījumu ārsts var esošās zāles aizstāt ar citām, kurām nebūs šādas blakusparādības;
  • Nekāda gadījumā nesāciet kādu ātro diētu – strauja svara zaudēšana tikai pasliktinās stāvokli, un pēc tam jums būs nepieciešams daudz vairāk laika un pūļu, lai svaru normalizētu.»
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu