Kad uzsprāgs Saule? (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Saule
Saule Foto: Unsplash

Visam reiz jābeidzas: bēdām, priekiem, pasaulei, mums un arī Saulei. Jautājums ir viens: kad tas notiks?

Ir skaidrs, ka mūsu Saules pilnīga nāve ir triljoniem gadu tālā nākotnē, tomēr tās “dzīve”, kādu mēs pazīstam tagad, beigsies pēc aptuveni pieciem miljardiem gadu, vēstīts izdevumā "Live Science".

“Saule ir nedaudz mazāk kā piecus miljardus gadu veca. Tā ir tādā kā pusmūžā, jo tās dzīve kopumā būs aptuveni 10 miljardus gadu ilga,” skaidroja astrofiziķe Paola Testa.

Kad lielākā daļa ūdeņraža Saules kodolā būs sadegusi, tā pārvērtīsies par sarkano milzi. Tas notiks aptuveni pēc pieciem miljardiem gadu, un Saule vienkārši pārstās izstarot siltumu, bet tās kodols kļūs nestabils. Tikmēr Saules ārējā daļa, kurā joprojām būs ūdeņradis, izpletīsies, bet atdziestot iegūs sarkanīgu nokrāsu. Šī izplešanās būs nāves spriedums Saulei tuvākajām planētām Merkuram un Venerai. Zemei arī klāsies plāni, jo saules vēji iznīcinās Zemes magnētisko lauku un atmosfēru.

Tas, protams, būs nāves spriedums visai dzīvībai uz Zemes, ja tāda līdz tam brīdim tur vispār būs palikusi. Lai nu kā, Saule turpinās “mirt” un sadalīties, līdz pāri būs palicis tikai tās kodols, kuram visapkārt būs izveidojusies kvēlojoša plazmas čaula. Tālāk Saule ātri pārvērtīsies par ārkārtīgi blīvu, Zemes izmēra balto punduri.

“Lielākā daļa no zināmā ir relatīvi jauna, pēdējā gadsimtā aptverta, jo sapratne par to, kā darbojas zvaigzne, ir saistīta ar sapratni par to, kā notiek kodolreakcijas un elementu saplūšana,” skaidroja Testa.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu